Министърът на младежта и спорта Красен Кралев и заместник-министър Ваня Колева наградиха участниците в конкурса“Спортувай с послание“, част от проекта на асоциация "Докосни дъгата" "Младите хора - Бъдещето на България - това сме ние".

Проектът се финансира от ММС по Националната програма за изпълнение на младежки дейности по чл. 10а от Закона за хазарта за 2018 г. В рамките на близо три месеца на официалната страница на проекта във фейсбук със свои снимки и послания се включиха ученици на възраст от 15 до 19-годишна възраст от цялата страна. Инициативата подкрепиха и редица успели български спортисти. Петимата ученици, чиито снимки са събрали най-много харесвания, ще получат специална награда от официалния партньор на конкурса “Техно арена”.

        „Благодаря Ви, че участвахте в този проект, който е един от най-успешните за тази година. Много е важно колкото се може повече млади хора да се включват в подобни кампании за борба с агресията и различните зависимости. Ние вярваме, че реализирането на дейности с превантивен характер и включването на спорта като основен инструмент за превенция ще съдействат за справяне с тези проблеми и ще насърчат младото поколение към здравословен и физически активен начин на живот“, заяви министър Кралев.

        Председателят на асоциация "Докосни дъгата" д-р Денислава Ангелова благодари на Министерството на младежта и спорта за подкрепата и на всички младежи, които са се включили в конкурса.

        Благодарствени грамоти получиха и медиите, които са подкрепили безвъзмездно проекта.

Проектът “Младите хора – Бъдещето на България – това сме ние” обхваща общините Варна, Кърджали, Плевен и Шумен, а сред основните му акценти са темите “Насърчаване на здравословен начин на живот”, “Превенция на различните форми на зависимости” и “Превенция на агресията сред младите хора”. Той е насочен към младежи на възраст от 15 до 19 г.  В рамките на проекта се реализираха редица дейности, създаващи условия за подкрепа и мотивация, за личностно развитие на всеки участник, чрез провеждане на обучения и четири тематични форума на тема “Агресия, насилие, зависимости и последици”; организиране и провеждане на спортни прояви, организиране и провеждане на обучения, посветени на здравословния начин на живот; провеждане на информационни кампании, насочени към превенция на агресията и насърчаване на здравословния начин на живот.

През месец август, в рамките на проекта, се осъществи и събиране на водещите футболни клубове в страната, които се обединиха срещу агресията и футболното хулиганство.

Националната програма за изпълнение на младежки дейности по чл. 10а от Закона за хазарта, по която е проектът, се реализира за втора поредна година. Осигурените по нея средства са в размер на 2 000 000 лв.

        Целите на Програмата са ориентирани към превенция на различните видове зависимости и/или агресия, с което да се подобрят качеството на живот и средата, в която живеят и общуват младите хора в България. През 2018 година по нея се реализират проекти на 43 организации.