Отборът на „Спарта“ - Габрово е победителят в първия „София Екиден маратон“. Със своето отборно постижение от 2 часа 22 мин 26 сек. те вече притежават и първия национален Екиден-рекорд. След оспорвана битка и драматично изпреварване в последните метри, на второ място се класира отборът на Софийския университет „СУ Атлети“ с време 2 часа 33 минути и 36 сек., а трети останаха „Шотландските бойци“. Отборът на „Сухопътни войски“ грабна първото място в категорията „Държавни структури“, следвани от „Полицейски спортен клуб“ и „Пожарникарите“.

Ето и класирането в четирите категории на маратона:

Щафета МЪЖЕ:

„Спарта“

„СУ Атлети“

„Шотландски бойци“

Смесена щафета:

„Боерица Дрийм Тийм“

„Гладиаторите на Механджийски“

„SAP Runners“

Корпоративна щафета:

„SAP Runners“

„Евроинс – Школа за бягане Македония“

СУ „Св. Климент Охридски“

Щафета Държавни структури:

„Сухопътни войски“

„Полицейски спортен клуб“

„Пожарникарите“

Щафета ЖЕНИ“ (в тази категория се състезаваше само един отбор)

„Compressport“

44 четири отбора с общо 264 участника (6-ма състезатели в отбор), стартираха днес в I-вия „София Екиден Маратон“, посветен на 130-та годишнина от Съединението на Княжество България и Източна Румелия. В надпреварата се включиха както професионални атлети, така и любители на бягането, обединени във фирмени щафети, отбори на институции или просто приятелски отбори. Всички те имаха шанса да пробягат класическата дистанция от 42 км 195 м под формата на щафета и да изминат заедно последните метри на маратона на старт-финалната права пред Националния стадион „Васил Левски“.

„Моята мечта е с днешния първи „София Екиден маратон“ да поставим началото на една дългогодишна традиция“, сподели директорът на маратона Даниел Дуков.

„Бягането е в разцвет през последните години и всички, запалени по този спорт, имат нужда от една подобна надпревара, в която да премерят сили, да изпитат несравнимата емоция на маратонското бягане и разбира се, да се забавляват“, допълни той.

„Екиден маратон“ е щафетен вариант на маратонското бягане, който дава възможност на много широк кръг любители на спорта да изпитат силите си в легендарната дисциплина, като покорят отборно дистанция от 42,195 км. Отборите от 6-ма състезатели, в зависимост от възможностите си, пробягва една или

две обиколки на трасето. Името „Екиден“ идва от Япония, тъй като именно там през 1917 г. е бил даден стартът на първото Екиден-състезание, и е комбинация от думите „пункт“ (駅)и „предаване“ (伝). Първият „Екиден маратон“ се провежда през далечната 1917 г. в Япония и от тогава набира световна популярност като достъпено и атрактивно масово спортно събитие по целия свят.

Г-н Такаши Коидзуми, Извънреден и пълномощен посланик на Япония в Република България е патрон на първия „София Екиден маратон“. Партньори в организацията на състезанието са Министерство на младежта и спорта, Столична община, Българска асоциация „Спорт за всички“ и СНЦ „5км Парк Бг“, а спонсори на проявата бяха „Девин“, „Допелхерц“, „Адидас“ и „Евроинс“.