Емоционално. Така протече бенефисът на „златния“ ни ансамбъл по художествена гимнастика, който носеше името „Отборът“. 12 500 души бяха на крака за грациите ни, които си взеха „сбогом“ с любимия си спорт като състезателки след 8 години, равносметката от които е 81 медала. Бурни аплодисменти, усмивки и сълзи съпроводиха събитието, което се проведе в столичната „Арена Армеец“. 

Михаела Маевска, Ренета Камберова, Християна Тодорова, Цветелина Найденова, Катрин Велкова и Елена Тодорова изиграха своето последно съчетание пред препълнените трибуни и така ознаменуваха края на великолепната си кариера. Същевременно Любомира Казанова, с чието участие бе завоюван и бронзовият олимпийски медал, осъществи прехода към новия ансамбъл, на когото „златните момичета“ предадоха символично щафетата. В залата бе и Цвети Стоянова, която бе сред основните стожери на отбора.

Цвети Стоянова в "Арена Армеец" за ансамбъла

Заслужено внимание получи и наставникът на великолепните ни гимнастичките – Ина Ананиева. Специалистът ще продължи да дърпа умело конците и да плете бъдещите успехи на художествената гимнастика и с новосформирания ансамбъл.

„Благодаря на публиката, че беше до нас през цялото време. Искам да благодаря и на Илиана Раева. Започнах при нея, когато бях на 6 години. Тя ми показа как се става шампион, а след това и треньор. Тя е виновникът да съм сред най-добрите. Благодаря и на момичетата, и на целия екип“, сподели Ананиева.

Овации имаше и за човека, когото зададе тон за големите постижения и се отчете със съществен принос за възраждането на традициите в спорта – Илиана Раева. Председателят на Федерацията не успя да сдържи сълзите си на финала. Тя направи трогателно изказване, като се обърна към грациите: „Момичета, сега сте шампионки, но моля ви, помнете какви бяхте в началото. Не забравяйте детските си очи. Не на шампионките, а на децата, които мечтаеха“.

Спектакълът бе организиран като уникално мултимедийно шоу, в което всяка една от гимнастичките бе представена в пълната си и ярка индивидуалност. Всяко от момичетата представи свое съчетание, а в края му бяха прожектирани някои от най-паметните композииции на ансамбъла. Цвети Стоянова също беше презентирана с кратка визитка, както останалите ѝ съотборнички. Тогава прожекторите в залата се насочиха към нея, а феновете я удостоиха с няколкоминутни аплодисменти.

Специално за грандиозния спектакъл хореографите Маргарита Будинова и Елица Павликенова бяха създали впечатляващи съчетания, които очароваха публиката и оставиха феновете по трибуните без дъх.

Сред големите изненади на вечерта бе появата на гимнастика Йордан Йовчев, на волейболиста Владимир Николов и поп-певеца Владимир Ампов – Графа. „Когато аз влязох в залата за първи път, тези момичета още не са били родени. Сега се пенсионираме по едно и също време. Това, което е общото между нас, не е красотата (смее се), а възможността да играем пред такава невероятна публика“, каза Николов.

Специални благодарности бяха поднесени на целия екип, който работи с този невероятен отбор през всичките години. Аплодисменти имаше за вицепрезидента на федерацията Мария Петрова, за Мария Гигова, за помощник-треньорите Мариела Пашалиева и Даниела Велчева, за хореографа Людмил Коцев, за кондиционния наставник Цвети Кирилова, за психолога Татяна Янчева и всички останали, които неуморно градиха отбора. 

Сред ВИП-гостите бяха спортният министър в оставка Красен Кралев и кметът на София Йорданка Фандъкова.

На финала „златните момичета“ изиграха съвместно съчетание със своите наследнички, за да може шоуто да продължи...