Днешният 4 август е исторически за леката атлетика. Именно на него през 1984 година легендарният Карл Люис печели своя първи олимпийски златен медал, който дава старт на една велика олимпийска кариера, завършила с 9 златни и 1 сребърен медал.

Лос Анджелис е домакин на Игрите през 1984 година, а на 4 август е време за финала на 100 метра. Люис започва Олимпиадата с огромно очаквания към себе си като целта му е да изравни постижението на Джеси Оуенс от Игрите през 1936 година и да спечели четири златни медала.

С 9,99 той успява да стигне до първото си олимпийско злато. След това той се справя с лекота с конкуренцията на скок дължина. Нов олимпийски рекорд на 200 метра се погрижва за третото злато, а четвъртото идва в щафетата 4 по 100 метра, където американският отбор постига 37,83 секунди, нов световен рекорд.

Общо деветте златни медала на Люис го изравниха на върха в мъжката история на Летните Олимпийски игри заедно с Марк Шпиц и Пааво Нурми. Това постижение се запази до 2008, когато феноменалният американски плувец Майкъл Фелпс подобри рекорда на Игрите в Пекин.

Интересен факт е, че този юбилей от първото злато на Люис идва в деня, в който стартира Световното първенство по лека атлетика в Лондон, на което последното си състезание ще проведе един друг велик спринтьор - Юсейн Болт.

Програмата на Световното в Лондон – официална и с любопитни иновации