28 елитни атлети с много силни резултати от цял свят са подали заявка за участие в маратон Стара Загора. Четвъртото издание на състезанието е тази неделя със старт от 10 ч. пред сградата на Общината.

Много от класните атлети ще бягат полумаратонската дистанция, която отново за втора поредна година е валидна за Държавно първенство и ще определи националните ни шампиони. Миналата пролет най-впечатляващо и с марка за европейско качество бе постижението на победителя в полумаратона кениецът Хилари Кипахумба - 1.04:46 ч., което бе резултат от световна величина и рекорд на трасето.

Сега заявките отново говорят за много силна конкуренция на тази дистанция. В петък в Стара Загора пристигат трима кенийци, записали се на 21 км. Пол Тери идва със самочувствието на шампион от маратона в Мюнстер (Гер) с 2.11 ч., Подобен резултат и едно второ място от маратона в Падуа има във визитката си и Бернар Матека, вицешампион в Стара Загора миналата пролет с 1.05:15 ч., който и сега ще се опита както да бъде номер 1, така и да подобри рекорда на трасето. Техният сънародник Мозис Кибире бе сред призьорите в Софийския маратон през 2016 г. с резултат 2.16:39 ч.

Друг кениец - Самуел Майбей, поставил първия рекорд на 21 км и бягал под 1.05 мин. в Стара Загора, отказа участие преди два дни заради получена контузия на старт в Белград. В последния момент обаче подаде заявка Тарик Бмааруф, мароканецът е с личен рекорд на маратон 2.17:07 ч. от Флоренция 2016 г.

По 21-километровата дистанция ще видим още държавния шампион на Сърбия на 10 км Милан Митрович и един класен украинец, който се състезава за словенски клуб - Олександър Матвичук пристига с личен рекорд 1.02 ч.

При дамите Оливера Йевтич отново ще застане на старт на 21 км в Стара Загора. Сръбкинята влезе в Топ 10 на олимпийския маратон в Атина 2004 г. и грабна победата в града на липите през 2017 г. Йевтич има бронз от маратона в Ню Йорк и наскоро обяви амбиции да бяга на Олимпиадата в Токио идното лято, а Стара Загора ще бъде важен етап от подготовката й за квалификациите в Прага по-късно тази година.

Сръбкинята обаче ще има трудната задача да удържи устрема на две елитни представителки на кенийската школа. Хелен Кимутай има в актива си победа от маратона в Братислава с 2.35:37 ч. и личен рекорд на полумаратон 1.13 ч. Гладис Бивот пък е шампионка от маратона в Скопие с 2.38 ч., тя триумфира и на полумаратона в Риека с 1.13.09 ч.

При жените впечатляваща е заявката на рекордьорката на дълги бягания на Северна Македония Адриана Попарсова. Тя е първата македонка, бягала маратон под 3 часа и сега ще я видим на 10 км в Стара Загора.

Общо 87 мъже и 25 жени са подали завка за участие в Националния шампионат по полумаратон. Сред тях личат имената на Митко Ценов, Шабан Мустафа, Христо Стефанов, Сава Тодоров, Стоян Владков, Маринела Нинева, Милка Михайлова, Радосвета Симеонова и др.

Поради продължаващи ремонтни дейности има малка промяна на трасето в началната му част. Старт-финалът е пред Община Стара Загора, а измененото трасе можете да видите подробно във Facebook страницата: Маратон Стара Загора 2019.

Непроменени остават големите премии за призьорите, които вече четвърта поредна година осигуряват участието на елитни атлети и регистрирането на много силни резултати в отделните български маратони. Победителите в Стара Загора – и при мъжете, и при жените - ще получат по 8000 лв., заелите второ място – по 3000 лв, класиралите се трети – по 2000 и т.н. до 10-о място с 400 лв.

Организаторите отново осигуряват суператрактивен награден фонд за българската верига от маратони „Бягането като начин на живот“. Наред с големите премии за призьорите, впечатляващ е и допълнителният бонус от 20 000 лв., предвиден за най-добро представяне (общо при мъжете и при жените) в трите маратона в една година чрез класиране по специална точкова система.

Сега обаче регламентът е леко променен и обвързва спечелването на джакпота с регистриране на добри резултати. За всеки старт отново се дават за първо място по 10 т., за второ по 8, за трето по 6 и т.н. до 1 
точка за осмо място. При равенство в точките победител е записалият по-предни класирания, ако и по този показател имаме равенство джакпотът съответно се дели. Отпада досегашният минимум от 20 т. за спечелване на бонуса, но точки се получават само за резултати под 2.25 ч. при мъжете и под 2.45 ч. при жените.

Организаторите вярват, че по този начин ще се стимулират по-класни постижения, което ще направи българските маратони още по-атрактивни и престижни.