Министърът на младежта и спорта в служебното правителство Андрей Кузманов откри надпреварата за Световната купа по спортна гимнастика, която се провежда в Двореца на културата и спорта във Варна. В състезанието участват 150 участници от 26 държави.

“Радвам се, че България и Варна отново са домакини на състезание от Световната купа по спортна гимнастика. Да се организира толкова голяма надпревара е огромно предизвикателство. Поздравявам Българската федерация по спортна гимнастика и Организационния комитет на състезанието за положените усилия. Надявам се, че всички участници ще се чувстват като у дома си във Варна и ще покажат най-доброто, на което са способни”, каза министър Кузманов по време на официалното откриване на състезанието.

Председателят на Организационния комитет на Световната купа Йордан Йовчев благодари на спортния министър за помощта, която ММС е оказала при организирането на надпреварата.

“Щастлив съм, че в тази сложна обстановка успяхме да организираме старта на Световната купа и да приемем състезатели от 26 държави. Нашето състезание е от изключителна важност за гимнастиците по пътя им към Олимпийските игри в Токио”, заяви Йовчев.

За Световната купа във Варна пристигнаха медалисти от големи първенства като Оксана Чусовитина, Мариан Драгулеску и др. В състезанието при мъжете България ще бъде представена от Дейвид Хъдълстоун, който има спечелена квота за Летните олимпийски игри в Токио, както и от Йордан Александров, Димитър Димитров и Теодор Трифонов. Женският ни тим е в състав Десислава Маслева, Валентина Рашкова, Виктория Чакова и Елизабет Николова.

Морската столица е домакин на състезание от подобен ранг за четвърти път в последните 6 години. Финалът е в неделя (30.05).