Министърът на младежта и спорта Красен Кралев участва в откриването на Световното първенство по борба за кадети, което се провежда от 29 юли до 4 август в София. 

На тепиха в „Арена Армеец“ ще излязат над 650 състезатели от 53 държави. България е представена от 29 борци. За организирането на шампионата ММС отпусна средства в размер на 350 хил. лева.

"За мен е удоволствие да Ви приветствам с „Добре дошли“ в България! За София е огромна чест да приеме Световното първенство по борба за кадети. Нашата страна е била домакин на множество състезания от най-висок ранг и аз съм убеден, че Българската федерация по борба ще се справи перфектно с организацията на шампионата", заяви Красен Кралев и пожела успех на всички участници.

Спортният министър изрази благодарността си към Международната федерация по борба и нейния президент Ненад Лалович за гласуваното доверие България да бъде домакин на тазгодишния шампионат на планетата и на олимпийската квалификация догодина, на която ще се разпределят последните квоти за Игрите в Токио.

Състезанието бе официално открито от президента на Международната федерация по борба (UWW) Ненад Лалович.

"Без помощта на българското правителство, на Министерството на младежта и спорта и на Българската федерация по борба организирането на Световното първенство нямаше да бъде възможно", заяви Лалович и поздрави състезателите, техните треньори и съдиите на шампионата.

След церемонията по откриване министър Кралев получи почетен плакет от Международната федерация по борба и комплект медали от родната федерация за подкрепата, която ММС оказва на борбата.

На събитието присъстваха президентът на Българската федерация по борба Христо Маринов, президентът на Европейския съвет по борба и вицепрезидент на Международната федерация по борба Цено Ценов, председателят на Българския олимпийски комитет Стефка Костадинова и генералният секретар на комитета Белчо Горанов. Световната и европейска шампионка Тайбе Юсеин даде старт на церемонията по откриване, развявайки българския трибагреник.