Мароканецът Мохамед Чабут и кенийката Чебой Джепкогей спечелиха Софийския маратон 2022 съответно при мъжете и жените. Престижната надпревара се проведе при огромен интерес с участието на над 4000 души в четирите различни дисциплини, включително над 900 чужденци от 46 държави.

Хубавото време в столицата спомогна за много силен резултат при мъжете, където Чабут триумфира с личен рекорд и трето време в историята на Софийския маратон - 2:13:38 часа. Чабут нямаше никаква конкуренция за първото място, което му попречи дори да подобри рекорда на трасета. "Много съм щастлив от победата, исках да постигна личен резултат и успях. Искам да благодаря на организаторите, на семейството и приятелите ми. Бях сам в челото и това ми попречи да постигна рекорд на трасето", каза мароканецът пред БНТ след успеха.

При жените Джепкогей и етиопката Айеле Ендигу бягаха рамо до рамо през цялата дистанция, като чак в края кенийката успя леко да дръпне и да стигне до победата, макар и с едва пет секунди преднина пред съперничката си. Резултатът на Джепкогей бе 2:45:52 часа. "Чувствам се много добре, щастлива съм от победата, последните пет километра бяха най-трудни, но се радвам, че успях да спечеля", сподели тя след финала.

В полумаратона една от най-силните ни бегачки Маринела Нинева успя да донесе победа за България при жените с 1:17:48, докато при мъжете първи финишира унгарецът Адам Ломб с 1:05:29. На 10 километра победите бяха за представители на България - Дебора Аврамова и Николай Първанов.