Марк Алън ликува с титлата на ранкинг турнира по снукър Световна Гран При, след като надви Джъд Тръмп във финала на надпреварата в Челтнъм с 10-9 фрейма. Спорът за трофея предложи много емоции, обрати, високи точкови серии и драма, за да задоволи всеки един фен на снукъра.

„Пистолета“ поведе с 6-2 след първата сесия, в която „Асото“ имаше аванс от 2-1, преди северноирландският му противник да влезе в убийствена поредица от пет последователни партии.

88 на Алън в деветия фрейм увеличиха серията му и го доближиха до титлата. Тръмп обаче се събуди и след брейкове от 140 и 108 показа, че все още е готов да се бори. Отговорът на северноирландеца бе впечатляващ – сенчъри брейк от 141, с което той се поздрави и с допълнителен чек за 10 000 паунда за най-висок брейк в турнира.

Добрият аванс на Алън обаче започна да се изпарява и „Асото“ възстанови паритета след серии от 51, 87 и 58. „Пистолета“ прекъсна поредицата на съперника, но 76 на Тръмп вкараха битката в решителна 19-а партия. В нея и двамата имаха своите шансове, но в крайна сметка Алън показа по-здрави нерви и след брейк от 52 спечели титлата.

За него тя е трета от ранкинг веригата за сезона след тези в Северна Ирландия и на Шампионата на Обединеното Кралство в Йорк. Тръмп от своя страна не успя да запише втора поредна титла от началото на годината след триумфа на Мастърса.