Англичанинът Майкъл Смит спечели световната титла по дартс за пръв път в кариерата си. Във финала на световното първенство, което се проведе в лондонската зала "Алекзандра Палас", 32-годишният Смит надделя със 7:4 сета над трикратния световен шампион Майкъл ван Гервен от Нидерландия.

С победата си Смит се изкачи за пръв път до първото място в световната ранглиста, а освен това заработи и 500 000 паунда от наградния фонд.

Англичанинът имаше предимство във всички основни показатели от играта - по-голям брой хвърляния за 180 - 22 срещу 15, повече хвърляния за 140 точки - 53:43, повече хвърляния за 100 точки - 103:93, по-добра успеваемост при чекаутите - 47 процента срещу 38 процента за Ван Гервен, както и по-висок среден резултат - 100,87 срещу 99,58.

Двубоят между двамата напълно оправда очакванията на фенове и специалисти, като неговият апогей дойде в третия лег на втория сет, който Смит спечели с минималните девет хвърляния. Такова нещо се случва едва за втори път в историята на финалите на световните първенства, а още по-забележителното в случая бе, че точно преди него Ван Гервен пропусна да затвори лега с девет хвърляния. Нидерландецът започна лега със 180, на което Смит отговори със 180. Последва 177 от Ван Гервен и нов максимум от 180 от страна на Смит. Трикратният шампион се върна на окито с два точни изстрела в тройното 20 (Т20), но последната му стрела се спря от външната страна двойното 12 (D12). За Смит обаче двойното 12 не се оказа проблем, след като преди това бе направил нужната му комбинация T20 - T19 и хвърли в екстаз зрителите в залата.

Ван Гервен изглеждаше в много добра позиция да спечели финала, водейки с 3:2 сета, но в средата нивото на играта му спадна, докато Смит продължи да натиска и взе четири поредни сета, за да поведе с 6:3.

При 6:4 сета в полза на англичанина Майкъл ван Гервен водеше с 2:0 лега в 11-ия сет, но Смит отново показа железни нерви в най-важния момент и спечели три поредни лега, за да триумфира със световната титла.

До момента Майкъл Смит имаше две участия във финали на световно първенство и две загуби - една от Майкъл ван Гервен и една от шотландеца Питър Райт, която дойде в началото на 2022 година.

Автор: Георги Крумов/БТА