Когато връщаме лентата назад в търсене на великите боксьори в тежка категория, не можем да подминем с лека ръка Лари Холмс. Убиеца от Ийстън е грамаден не само като габарити – 191 сантиметра и размах от 206 сантиметра, а също и в значението си за развитието на професионалния бокс при най-тежките.

Лявото му кроше не прощаваше на никого през въжетата, а това от собствен опит изпита дори легендата Мохамед Али. Днес 67-годишният Холмс ще остане единственият боксьор, който е успявал да спре Шампиона на народа с технически нокаут. Али е губил още от Джо Фрейзър, Кен Нортън, Леон Спинкс и Тревър Бербик, но във всеки от тези мачове е изкарвал всичките рундове. В края на 1980 година това не му се удава в мача срещу Холмс, като в 10-ия рунд от ъгъла на Али хвърлят кърпата. Мнозина считат, че този бой допринася за синдрома на Паркинсон, който по-късно великият боксьор развива (същото важи и за лекарствата, които бележитият боец е принуден да пие, за да сваля килограми).

За Холмс естествено всичко е коренно различно – това е неговата 36 поредна победа на професионалния ринг. Роденият в Пенсилвания боец никога не е крил, че преследва рекорда от 49-0 на Роки Марчано. С победата на Али той защитава световната титла на Световния боксов съвет и спечелва вакантната титла на списание „Ринг“.

Така стигаме и до днешния ден (11 април), но през 1981 година, когато Холмс се изправя срещу Тревър Бербик, за да брани титлите си. Боят в Невада е истинско зрелище и продължава пълните 15 рунда, след които съдиите обявяват за победител Холмс. 37 победи и 0 загуби – в този миг той е големият доминатор в тежка категория.

С 20 успешни защити Убиеца от Ийстън е третият по този показател за всички времена. Повече от него имат само Джо Люис (25) и Владимир Кличко (22). Неговият поход към рекорда на Марчано приключва безуспешно на крачка от изравняването. През 1985 година Майкъл Спинкс нанася първото поражение на Холмс сред най-тежките, с което отнема титлите му. От 48-0 поваленият шампион набързо стига до 48-3, след като губи и реванша срещу Спинкс, а после е нокаутиран от Майк Тайсън.

Въпреки всичко Холмс не се отказва и до края на кариерата си – през 2002 година – още четири път излиза в бой за различни световни титли. Оттегля се с победа в 10 рунда над Ерик Еш и актив от 69 успеха и 6 поражения.