Олимпийската шампионка, двукратна абсолютна световна шампионка и петкратна абсолютна европейска шампионка по художествена гимнастика Алина Кабаева се е свързала официално с президента на БФХГ г-жа Илиана Раева и е поканила ансамбъла на България да бъде специален гост в благотворителния фестивал "Алина", който тази година ще се състои на 21-ви май в руската столица Москва.

Кабаева е една от легендите в този красив вид спорт.

Това е наистина голямо признание за авторитета на българската школа по художествена гимнастика и за работата на Весела Димитрова, нейните момичета и целия екип на българския отбор, пише официалната Фейсбук страница на федерацията ни по художествена гимнастика.

Фестивалът "Алина" е едно от най-мащабните събития в света на художествената гимнастика. От 2009 г. събитието се провежда ежегодно под патронажа на благотворителния фонд "Алина Кабева", обединяващ стотици млади спортисти от Русия и други страни.

В продължение на осем години повече от 5 хиляди гимнастички участваха във фестивалите, като изпълненията им бяха наблюдавани от над 30 хиляди души. По принцип това са гимнастички от домове за деца, лишени от родителски грижи и интернати в Москва, региона на Москва и други руски градове.

От 2009 до 2016 г. се проведоха осем фестивала, всеки от които се превърна в истинско събитие в света на художествената гимнастика. Млади спортисти от Русия и други страни сериозно се подготвят за фестивала всяка година , като работят с треньори, сценаристи и хореографи, за да представят оригинални и вдъхновяващи изпълнения на фестивала. Всяка година на събитието участват над 50 отбора от Русия и други държави - Азербайджан, Беларус, България, Германия, Израел, Япония, Казахстан, Куба, Република Южна Осетия.