Един от най-добрите дефанзивни лайнмени за всички времена Джей Джей Уат обяви, че ще прекрати легендарната си кариера в Националната футболна лига на САЩ (НФЛ) след края на сезона с отбора Аризона Кардиналс.

"Сърцето ми е изпълнено само с любов и благодарност. За мен бе чест и удоволствие", написа Уат в Туитър и добави, че неделната загуба срещу Тампа Бей Бъканиърс е маркирала последния му домакински мач в шампионата по американски футбол.

Дефанзивният енд, който със сигурност ще влезе в "Залата на славата" след задължителното петгодишно чакане, бе избран в първия рунд на драфта през 2011 от Хюстън Тексанс. В първите си пет сезона в НФЛ Уат, който излезе от университета в Уисконсин, записа 74.5 сака, 15 форсирани фъмбъла, един интерсепшън и 299 такъла, което кулминира три пъти в награда за най-добър дефанзивен играч. 

Уат добави 18.5 повече сака, 90 повече удара по куотърбекове и 51 повече такъла от всеки друг играч в четирите сезона между 2012 и 2015. Пресеченият пас за тъчдаун срещу Анди Долтън от Синсинати Бенгалс в плейофите през 2011 пък остава може би най-доброто отиграване в историята на Тексанс.

Уат е и един от малкото дефанзивни лайнмени в историята, които някога са получавали гласове за MVP. Той е избиран десет пъти в Про Боул и трите му награди за най-добър дефанзивен играч са равни само с постиженията на Лорънс Тейлър и Арън Доналд.

Според проучване на nfl.com, Уат е единственият играч от 1982 насам с многобройни сезони с над 20 сака - по 20.5 през 2012 и 2014. За този период той е един от тримата дефанзивни футболисти със 100 или повече сака и шест или повече тъчдауна в кариерата си, като останалите двама са Джейсън Тейлър и Джулиъс Пепърс. Заедно с Дейон Сандърс, Уат е един от двамата играчи с повече от един тъчдаун като ресийвър и пресечен пас за тъчдаун.

Уат достигна границата от 100 сака в 120-ия си двубой в НФЛ (седмица 9 на сезон 2020). Два мача преди края на легендарната си кариера той има 111.5 сака, 580 такъла, 27 форсирани фъмбъла, 69 отбити паса и два интерсепшъна. Последните два двубоя на Кардиналс са срещу Атланта Фалкънс и Сан Франциско 49ърс.

Уат е носител и на престижната награда "Уолтър Пейтън" за благотворителните си инициативи в Хюстън след урагана "Харви" и приноса си за обществото като цяло. /БТА