Полякът Михал Квятковски от отбора на Инеос бе големият герой в 13-ия етап от Обиколката на Франция, след като финишира първи на една от най-трудните височини в Тура - Гран Коломбие.

В Деня на Бастилията полякът бе безупречен във финалните 17 километра по изкачването от висша категория и не остави съмнение, че най-много заслужава победата. Той финишира с време от 3 часа, 17 минути и 33 секунди, което маркира дистанцията от 138 километра от Шатийон сюр Шаларон до Гран Коломбие.

Етапът обаче ще се запомни много повече с атаката в последния километър, която организира двукратният шампион в Тура Тадей Погачар срещу защитаващия титлата си Йонас Вингегор. Словенецът, който кара за отбора на Обединените арабски емирства, бе много по-свеж от датчанина в края и пресече финала трети на 50 секунди зад Квятковски. Така Погачар взе четири секунди бонус, а Вингегор (Йъмбо-Висма) остана четвърти на 54 секунди от победителя.

Второто място с 47 секунди изоставане в днешния етап остана за белгиеца Максим ван Хилс (Лото Дестини), който бе един от колоездачите в откъсване, но бе задминат от Квятковски по пътя към финалната линия.

Олимпийският шампион в планинското колоездене Том Пидкок (Великобритания/Инеос) финишира пети на 1:03 минути от съотборника си Квятковски, а на още две секунди след това шести остана австралиецът Джай Хиндли (Бора-Хансгрое).

След третото място в етапа Погачар се доближи само на девет секунди от лидера Вингегор, но датчанинът запазва "жълтата фланелка" на лидер. Трети на 2:51 минути е Хиндли.

С днешната си победа Квятковски излезе на трето място в класиране за "бялата фланелка на червени точки", която се дава на най-добрия катерач. Полякът има 30 точки, което е с една по-малко от тези на втория Тадей Погачар. Лидер с 46 точки е американецът Налсън Паулес от Едюкейшън-ИйзиПоуст.

При спринтьорите убедителен водач с 323 точки е белгиецът Яспер Филипсен от Алпецин-Декьонинк. Датчанинът Мадс Педерсен (Лидл-Трек) е втори със 179 точки.

В събота е 14-ият етап от Обиколката на Франция, който е с чисто планински характер, пет височини за изкачване, от които една от висша категория и три от първа. Стартът е в Анемас, а финалът е 151,8 километра по-късно в Морзин льо Порт дю Солел.