Министърът на младежта и спорта Красен Кралев се срещна с част от спортистите и треньорите, включени в българския отбор за участие в предстоящите от 18 до 30 юли в Самсун (Турция) Дефлимпикс и им пожела успех. На срещата присъстваха председателят на Спортната федерация на глухите в България (СФГБ) Николай Николов, състезателката по хвърляне на копие Елена Узунова и треньорът й Иван Стойков, отборът по бадминтон с настоящия им треньор Петя Неделчева, отборът по борба и главният им треньор Денислав Чамишки, знаменосецът на българската делегация джудиста Христо Станойчев и негови съотборници.

„Няма конфликт между федерацията и министерството, изчистете съзнанието си от подобни притеснения и мислете единствено за спорта и представянето си“, се обърна към спортистите и треньорите министър Кралев.

„Когато през 2016 г. ММС направи новата програма за развитие на спорта за хора с увреждания, нашата основна цел беше да покажем на хората с увреждания, че спортът е достъпен за  тях. Медалите са важни, но много по-важно е да покажете на другите хора с увреждания в страната ни, че и те могат да спортуват и да се чувстват пълноценни“, добави той. Кралев благодари на СФГБ, че е запазила неутралитет в конфликта с исканията на бивши спортисти с увреден слух за доживотни месечни премии от министерството.

„Благодаря на министерството на спорта за отношението към федерацията ни и към спортистите“, каза Силвия Бозева, състезател по бадминтон в българския отбор и световна шампионка на двойки жени от 2015 г. „От името на колегите ми искам да Ви уверя, че ще направим всичко възможно да представим добре България на предстоящите Дефлимпикс“, добави тя.

Треньорът на Елена Узунова, която е една от българските надежди за медал в дисциплината „Хвърляне на копие“, Иван Стойков благодари за осигурените средства за подготовка от ММС и обеща, че въпреки контузията си, възпитаничката му ще се представи на ниво. „Имаме отлични условия за подготовка, всичко ни е обезпечено и осигурено“, каза той. Главният треньор по борба на българския отбор Денислав Чамишки изтъкна факта, че конкуренцията в спорта му се увеличава с всеки следващи Дефлимпикс, но че момчетата му са готови за призови класирания.

На предстоящите игри България участва с отбор от 23-ма спортисти в 7 вида спорт – борба, джудо, лека атлетика, бадминтон, тенис на маса, карате и стрелба. През тази година ММС финансира подготовката и участието на спортисти с увреден слух на състезания с 550 000 лв.