Националният отбор на Република Южна Африка спечели за четвърти път световната титла по ръгби. Във финала на десетото световно първенство пред над 80 000 зрители на "Стад дьо Франс" в Париж, Франция, Южна Африка победи трикратния световен шампион Нова Зеландия с 12:11. Спрингбокс не направиха нито едно есе в мача и отбелязаха всичките си 12 точки през първото полувреме, но показаха брилянтна дисциплина, което им донесе защита на титлата от 2019 година. Ол Блекс могат да съжаляват, че не стигнаха до победата, но това бе обуславано и от факта, че отборът игра близо час в намален състав.

Мачът започна нервно за считания за лек фаворит тим на Нова Зеландия. Още във втората минута Ол Блекс останаха временно с човек по-малко. Шанън Фризел получи жълт картон, след като се стовари върху крака на талоньора на Спрингбокс Мбонги Мбонамби. Мбонамби напусна игра контузен, докато Фризел се отправи към страничната линия, за да изтърпи десетминутното си наказание.

Южна Африка използва числения си превес и след два реализирани наказателни удара от Андре Полард поведе с 6:0.

В средата на първата част двата отбора си размениха по още три точки чрез Ричи Мо'унга и отново Полард, за да дойде един от ключовите моменти в мача. В 27-мата минута капитанът на новозеландците Сам Кейн получи червен картон заради влизане с рамо в челюстта на Джеси Крил. Първоначално английският съдия Уейн Барнс показа само жълт картон на Кейн, но след преглеждане от видео арбитрите наказанието беше повишено. Това бе първият червен картон в историята на финалите на световни първенства и остави Нова Зеландия в намален състав до края на двубоя.

До полувремето "мъжете в черно" все пак запази изоставането си само шест точки и на почивката резултатът бе 12:6 в полза на защитаващите титлата си южноафриканците.

В началото на второто полувреме капитанът на "антилопите" Сия Колиси също видя жълтия цвят на картона заради влизане с рамо в главата на Арди Савеа. Така за следващите десет минути и двата отбора се оказаха с по 14 души на терена и това даде предимство на представителите на Океания.

В 54-тата минута дойде и най-спорната ситуация в мача. Нова Зеландия стигна до есе чрез Аарън Смит, но то бе отменено, тъй като в началото на атаката Арди Савеа изпусна топката напред. Тъй като това се случи при изпълнение на тъч, новозеландците получиха право да изпълнят наказателен удар.

Малко след него те все пак стигнаха до есе, което да бъде зачетено. Боудън Барет с известна доза късмет се добра до топката след пас на Марк Теле'А и я заложи в края на точковото поле.

При изпълнението на допълнителния удар Ричи Мо'унга не успя да уцели вратата на южноафриканците и така "антилопите" останаха напред в резултата с 12:11.

В 72-рата минута дойде друг ключов момент в мача - един от най-добрите в състава на южноафриканците Чеслин Колби получи жълт картон за умишлен пас напред, което отново остави двата тима с по 14 играчи. Нова Зеландия пък получи право да изпълни наказателен удар, но от 49 метра Джорди Барет също не успя да прекара топката между гредите.

До края на мача двата отбора се бяха захапали в много здрава битка, но нови точки не бяха отбелязани и триумфът бе за тима от Африка.

За южноафриканците това е четвърти спечелен финал при четири участия в мача за титлата, а тимът спечели и всеки от трите си елиминационни мача с разлика от точно една точка.

Победителите бяха наградени лично от президента на Франция Еманюел Макрон и президент на Южна Африка Сирил Рамафоса.

В мача за бронзовите медали Англия победи Аржентина с 26:23.

 

БТА / Автор: Георги Крумов