Австралиецът Джай Хиндли успя да спечели петия етап, като така облече и жълтото трико на лидер в Обиколката на Франция. Шампионът в Джиро Д'Италия през 2022-а година успя да се присъедини към голяма откъснала се група от 36 колоездача, а на последнното изкачване атакува и стигна до финала сам. Зад него пристигна победителя в Тура от миналата година Йонас Вингегор, който успешно пречупи Тадей Погачар именно на последната височина Col de Marie Blanque.

Петият етап бе с дължина от 162.7 километра между По и Ларун. В последните 70 километра бяха включени три изкачвания от висша, трета и първа категория. Началото бе бурно и всички отбори имаха желание да се включат в откъсналата се група. Такава се обособи след повече от 20 километра след началото на етапа. В нея се включиха сериозни имена - Ваут ван Аерт, Джай Хиндли, Емануел Бухман, Джулио Чиконе, Феликс Гал и много други. Именно Гал успя да премине първи в изкачването от висша категория и ще е новият носител на трикото за най-добър катерач, тъй като излезе първи по точки в тази класация.

бгнес
28 снимки

На финалното изкачване Col de Marie Blanque Джай Хиндли успя да изръси Феликс Гал и продължи сам напред. В последния километър и половина Йонас Вингегор атакува Погачар, който не успя да реагира. Двукратният шампион в Тур дьо Франс започна да изостава и премина изкачването на минута изоставане. След това остана само спускането от височината и финални равнинни километри, в които Хиндли се движеше соло в челото, а Йонас Вингегор застигна групата на Феликс Гал, Емануел Бухман и Джулио Чиконе. 

Джай Хиндли прекоси финала след 3 часа и 57 минути езда, групата на Вингегор пристигна на 32 секунди. Тадей Погачар загуби около минута от датчанина. Това обаче беше първи планински етап и първо сериозно пропукване за словенеца. Испанецът Микел Ланда и Еган Бернал пък загубиха още повече време.

Хиндли е дебютант в Тур дьо Франс и в първия истински планински етап той облича жълтото трико. Утре предстои шестия етап, който на хартия е още по-сложен и е първият, който завършва на изкачване в тазгодишното 110-о издание на Обиколката на Франция.

Генерално класиране след петия етап:

1. Джай Хиндли - 22h 15' 12''

2. Йонас Вингегор +0:47

3. Джулио Чиконе +1:03

4. Емануел Бухман +1:11

5. Адам Йейтс +1:34

6. Тадей Погачар +1:40

7. Саймън Йейтс +1:40

8. Матиас Скелмосе +1:56

9. Карлос Родригес +1:56

10. Давид Годю +1:56