Хиляди столичани и гости на града се включиха във Велошествието и  Велокарнавала, отбелязали фактическото настъпване на пролетта. Още от  сутринта площад Народно събрание се изпълни с желаещи да участват и да  подкрепят колоездачите по пътя им до Южния парк. Повече от час  специалисти по анимация и карнавална украса помагаха за това  велосипедите да имат по-атрактивна визия, а пространството около  паметника Цар Освободител се оказа тясно да побере всички приятели на  активния и здравословен начин на живот. Общо участниците бяха над 1100,  а с включилите се към събитието в Южния парк – няколко хиляди.

Стартът бе даден от председателя на Столичния общински съвет Елен  Герджиков, който също се включи в шествието. „Столична община и София –  Европейска столица на спорта ще продължат усилията да предоставя повече  шансове на гражданите и гостите на града за здравословен и активен начин  на живот,“ каза Герджиков, който е и председател на Фондация "София –  Европейска столица на спорта". До него с велосипеди бяха още зам.-кметът  на София Дончо Барбалов, зам.-председателят на СОС Николай Стойнев,  общинските съветници Силвия Христова – председател на постоянната  комисия по архитектура и градоустройство, Иван Илиев - председател на  постоянната комисия по обществен ред и сигурност, Николай Николов и др.

Пъстрата колона потегли точно в 11.30 ч. водена от олимпийските легенди  Йордан Йовчев и Евгения Раданова и участничката на Олимпиадата в  ПьонгЧанг Теодора Пенчева. До специална озвучената карнавална платформа  бе световната и европейска шампионка Християна Тодорова. Олимпийска  медалистка от Рио е лице на инициативата София – Европейска столица на  спорта. Всички те поведоха хилядното множество. Сред участниците имаше  колоездачи от Драг, Долчини и други велоклубове, представители на  посолства в България.

Сред най-сниманите като карнавална украса бяха Баба Яга и Фараон, които  събраха погледите на цялото множество по време на шествието и след това  в парка. Малчуганите пък бяха украсили колоритно своите велосипеди.  Навсякъде по маршрута участниците бяха приветствани от много граждани,  изпълнили едни от най-зелените улици и булеварди на града в този слънчев  пролетен ден.

От площад Народно събрание колоната се изви покрай националния стадион и  Перловската река, после по бул. Витоша стигна до голямата поляна в Южния  парк. Там колоездачното множество се сля с хилядите столичани излезли на  въздух в първия пролетен уикенд. На специално изградената сцената и  покрай нея бяха организирани много забавни игри, състезания за децата с  МТБ ХСО, еко надпревари за малчуганите и анимация, тестове на велосипеди  и на продукти за активен живот, весели състезания, концерти, танци,  викторини и забавни игри с награди. Водещи на забавната програма бяха  Йоана Драгнева и Илия Илиев, които създадоха неповторимо настроение.  Представители на датското посолство връчиха специален подарък за  най-атрактивно украсен велосипед.

Събитието се организира за втора поредна година от София – Европейска  столица на спорта, Център за градска мобилност и Столична община под  мотото „София кара колело“ с подкрепата на Софийска вода, DRAG, списание  360, Долчини, 5kmrun.bg и Българска колоездачна лига.

Проявата бе част от кампанията на Столична община „Мисли чисто“, в която  известни хора – общественици, спортисти, музиканти, приемат  предизвикателството в рамките на ден или седмица да слязат от собствения  си автомобил и да се возят с градския транспорт, като междувременно  споделят своите впечатления в собствените си социални канали с единен  хаштаг. Ден преди Цветница, всички участници във Велошествието и  Велокарнавала заедно показаха как нашата столица може да бъде още  по-цветна, по-екологична и чиста.