След поредната тренировка на грациите ни в Япония, нашите момичета бяха поканени на традиционна церемония по обличане на кимоно. Цялата церемония беше изключително интересна и много забавна за нашите момичета, а домакините още веднъж показаха своето уважение към българските си гости, предават от федерацията.

След итегляне на жребий пет от гимнастичките (Стефани Кирякова, Елена Бинева, Анна Шивачева, Камелия Стоилова и Симона Дянкова), получиха автентични японски кимона както и специални чехли, които задължително се обуват при ритуала на обличането на кимоно. Тези кимона за изключително скъпи и за тяхното ушиване и носене има цяла наука в Япония.

В японския език думата "кимоно" в широкия смисъл означава "нещо за носене". Кимоното обаче е нещо повече от всекидневен тоалет. Само по себе си то представлява особен художествен свят - доста сложен и многопланов, където всеки детайл е истинско произведение на изкуството. И не напразно се смята, че в него се съчетават философията и естетиката, традиционният символизъм и свободата.

Любопитен факт е, че придобитата още в детството дреха може да бъде носена от японка през целия й живот, като я завързва според нейния ръст. Особена чест е да получиш кимоно от някой близък, който го подарява като знак за обич и признателност.