Татяна Воложанина от клуб Левски Илиана спечели днешното контролно, валидно за селекцията за националния отбор на България по художествена гимнастика индивидуално- жени, което се проведе в зала "Раковски". След Воложанина в класирането следват Вая Драганова (Левски Триадица) и Лъчезара Пекова (Левски).

Въз основа на класирането и на личното си мнение главният мениджър на националния тим Бранимира Маркова ще предложи на Управителния съвет на БФХГ да има основен състав на националния отбор от шест гимнастички и разширен - от четири грации.

Съгласно Регламента за селекция и определяне на националния отбор главният мениджър има решаващата дума при определяне на състава, независимо от класирането.

"Приятно съм изненадана от добрата спортна форма на Татяна Воложанина. Не съм изненадана от първото й място след показаното от нея. Тя е много атрактивна гимнастичка. Независимо, че подготовката ѝ закъсня с месец и половина поради участието и в младежките олимпийски игри, тя показа изключителен характер, психика и желание за игра.Специално искам да поздравя личната й треньорка Силвия Стойнева", коментира президентът на БФХГ Илиана Раева.

"Силно впечатлена съм от израстването на Вая Драганова. Интересна гимнастичка, с ярка индивидуалност и потенциал за следващия олимпийски цикъл. Прекрасна работа на личната й треньорка Мариана Памукова. Към двете гимнастички бих добавила и стабилната игра и отлично представяне на Лъчезара Пекова. Тя е нежна и все още крехка, но се надявам в следващите 1-2 години да натрупа опит и да надгражда композициите си, за което съм спокойна, тъй като личният ѝ треньор Нешка Робева знае как да го направи", добави Раева.

Бранимира Маркова заяви, че е спокойна за следващия олимпийски цикъл.

"Доволна съм и съм спокойна, че за следващия олимпийски цикъл българската художествена гимнастика има талантливи гимнастички. В тази връзка смятам да предложа на УС на БФХГ в основния състав към трите изявени гимнастички - Катрин Тасева, Невяна Владинова и Боряна Калейн, да се включат първите три по класиране от днешната селекция. В близък план предстои тренировъчен лагер във Варна от 20 януари до 2 февруари, където ще бъдат направени последни уточнения по композициите на състезателките от националния отбор", добави Бранимира Маркова.

Общо 18 грации участваха в днешното контролно, което продължи повече от три часа.

Татяна Воложанина събра сбор от четирите композиции 73.400 точки. Втората Вая Драганова има 66.350 точки, а заелата третата позиция Лъчезара Пекова е с 65.000 точки.

В топ 6 са още Петя Борисова (Авангард) с 63.000 точки, Анна Келман (Чар ДКС) с 57.550 и Леонор Божанова (Левски) с 56.150 точки.

В класирането следват Биляна Писова (Левски Триадица), Мариета Иванова (Тракия Пловдив), Галатея Герова (Левски Илиана), Мария Ангелова (Етър Елит) и други. /БТА