Един от най-перспективните български състезатели в класическата борба Николай Вичев успя да поднесе най-голямата изненада в първия ден на турнира "Дан Колов - Никола Петров" в зала "Арена Асикс".

На полуфинала в категори до 63 кг на класическия стил 25-годишния национал срази японеца Ота Шинобу, който е втори от олимпиадата Рио 2016 и настоящ шампион от Азиатското първентство с 9:0.

 Още с първия съдийски сигнал асът ни се хвърли в атака и поведе в резултата. Азиатецът се опита да се върна в срещата, но това само амбицира Вичев, който при нова атака от партер затвори срещата без да даде и точка.  Преди това талантът започна с вцепатляващото 18:0 срещу сърбина Наджи Тамаш, а на четвъртфиналите срази и украинеца Дмитро Добров с 9:0.

Досега Вичев няма медал от големи първенства, но е печелил 4 отличия при юношите, като на мондиал 2012 взе бронз. На финала утре Вичев излиза срещу румънеца Раду Михай.  До схватка за златото стигна и двукратният световен вицешампион Владимир Дубов.

В категория до 61 кг на свободния стил асът измъкна инфаркна победа срещу Гогава Отари (Грузия) на полуфинали. Резултатът бе 2:2, като последните 2 т. бяха за съперника му. Но със сетни сили в последните секунди Дубов успя да атакува, което му донесе още 4 точки за крайния успех - 6:2.  До финала стигна и най-тутулуваният борец в свободния стил на турнира Абдулрашид Садулаев (Русия).

Олимпийският шампион и двукратен номер 1 в света, наричан Руския танк, не даде до момента и точка на съперниците си. А на полуфинала прегази с технически туш 10:0 Иван Янковски (Беларус). При класиците обаче носителят на пояса "Никола Петров" за 2015-а Даниел Александров изненадващо претърпя поражение още на старта в категория до 82 кг и отпадна.

Александров отстъпи с 0:4 точки от Ожог Самуел (Румъния). При жените Мими Христова (59 кг), бронзова медалистка от Евро 2016, убедително стигна финала след туш срещу полякинята Катаржина Мадровска. 

Турнирът бе откри от зам.-министъра на спорта Ваня Колева, а приветствие към участниците отправиха Цено Ценов, президент на Европейската централа по борба и вицепрезидент на Световната федерация (UWW), както и председателят на нашата федерация Христо Маринов. Сред гостите бе и почетният президент на БФ Борба Валентин Йорданов.