При голям интерес премина отбелязването на Международния Олимпийски ден  и Деня на българския олимпиец в столицата. На церемонията в НСА „В.  Левски“ присъстваха Стефка Костадинова – председател на БОК, Красен  Кралев – министър на младежта и спорта, проф. Пенчо Гешев – ректор на  НСА, десетки олимпийски, световни шампиони и медалисти, студенти,  преподаватели, деятели и журналисти.

Празникът започна с демонстрации по плажен волейбол, ръгби и голф, в  които се включиха и много деца, съобщава www.bgolympic.org. Ръгбито и  голфът са два от новите спортове в програмата на олимпиадата в Рио това  лято. За последно ръгбито е било част от олимпийските игри през 1924 г.,  а голфът бил приет през 1900 и 1904, но без да се проведат състезания.  На обновения и отлично поддържан голф комплекс в НСА вещи уроци на  представителите на медиите даде инструкторът Тодор Алексиев, в тях се  включиха Стефка Костадинова и генералният секретар на БОК Белчо Горанов.

Кулминацията на празника бе церемонията по посрещането на символичния  олимпийски огън. Носеният от студентите факел премина по алеите и из  спортните обекти на НСА преди да бъде предаден в ръцете на председателя  на БОК Стефка Костадинова.

„Поздравявам с този празник всички олимпийци и им благодаря за това,  което са сторили през годините за България, за повдигане духа и  самочувствието на българската нация. Нека пожелаем успех на нашите  състезатели в Рио и да пазим олимпийския огън свят и неопетнен,“ каза  Костадинова. Топли думи към присъстващите, към всички български  олимпийци и към подготвящите се наши състезатели за Игрите в Рио  отправиха министър Кралев и проф. Гешев.

Празникът завърши с общи снимки, интервюта и селфита. Същевременно БОК  отбеляза с много тържества, стартове и церемонии Олимпийския ден и Деня  на българския олимпиец и в други градове из България.

МОК чества международният олимпийски ден чрез националните олимпийски  комитети и международните спортни федерации по цял свят. Чрез него МОК  иска да промотира важната роля на спорта в съвременното общество. 

Международният олимпийски ден се чества с Решение на Международния  олимпийски комитет (МОК) от януари 1948 г. През 1896 в Атина се провежда  първата модерна спортна олимпиада. Старомодните олимпиади никой не ги  помнел, защото още през 393 година, император Теодосий ги забранил. През  1894 година обаче един френски педагог и историк на име Пиер Дьо  Кубертен, решил, че християнството вече е добре наложено и с цел да  популяризира атлетиката и спорта, съставя план за възобновяването на Олимпийските игри. За да даде гласност на тези свои планове, той  организира международен конгрес на 23 юни 1894 година в Сорбоната в  Париж. Там прави предложение за възстановяване на Олимпийските игри,  така както са се провеждали в древността. Конгресът води до основаване  на Международния олимпийски комитет, на който Дьо Кубертен става  генерален секретар. Вземат се решения първата модерна олимпиада да се  организира в Атина, Гърция и игри да се провеждат на всеки 4 години.