Националният отбор на Англия по ръгби ще бъде глобен заради поведението на играчите по време на емблематичния танц на техните опоненти от Нова Зеландия - „хака”. Ръгбистите на „трите лъва” не са спазили протокола преди 5 дни, малко преди мача на двата тима от Световното първенство.

Отборът на Англия застана в нетрадиционна формация - V-образно - но според правилника те трябвало да останат в собствената си половина, докато не бъдат повикани в средата на терена.

В резултат на поведението им преди полуфиналния двубой, счетено за неетично, отборът ще бъде глобен с 4-цифрена сума от световната ръгби организация.

Няколко от състезателите на Англия са преминали средната линия докато новозеландците са изпълнявали своя танц, но след това отстъпили назад, изчаквайки съперниците им да приключат.

„Не изпълняваме хака, за да ги плашим. Правим го за себе си, за да представим нашата страна, да представим Нова Зеландия. Всички го правят от 110 години. Гледах човека точно срещу мен, това беше Оуен Фарел, той ми намигна няколко пъти”, сподели Аарън Смит от Нова Зеландия.

Протоколът гласи, че играчите не трябва да преминават средата на линията, докато се изпълнява хака, но шестима ръгбисти изглежда са нарушили правилото. Съдията се опитал да ги върне обратно в своята половина, но напразно.

Хака е специфичен танц, който се изпълнява от отбора по ръгби преди мач.

В крайна сметка Англия се класира за финала на световното първенство, където в събота в спора за титлата ще се изправи срещу Южна Африка.

До момента Англия има една спечелена световна титла - през 2003 година, и два загубени финала - през 1991 и 2007 година. Последната битка на световното първенство е на 2 ноември, отново в Йокохама.