Националите по спортна гимнастика вече са започнали подготовка за европейското първенство през април в Швейцария, а младежите Божидар Златанов, Теодор Трифонов, Даниел Трифонов, Здравко Добрев и Раян Радков, които спечелиха исторически бронзови медали в отборната надпревара на шампионата на Стария континент в Мерсин (Турция) през декември бяха отличени за отбор на месеца в анкетата на спортните редакции.

Гимнастиците събраха 12 гласа, а с 10 гласа на второ място е футболният отбор на ЦСКА за достойното си представяне в турнира Лига Европа и победата на италианския гранд Рома.

Президентът на БФГимнастика Красимир Дунев заяви, че състезателите не са излизали от форма и подготовката продължава.

"Искам да благодаря на журналистите, които са гласували за нас. Надявам се един ден са сме и отбор на годината. Предстои европейско първенство за мъже и жени в Швейцария. През март ще има и държавно първенство. Надявам се всички да са здрави и да имаме успехи и за напред", каза Дунев.

Старши треньорът на националния отбор Милко Танкушев е доволен от представянето в Мерсин.

"Да се надяваме на още прекрасни поводи с тези прекрасни деца и да се гордеем с техните успехи. те направиха една сериозна подготовка с условията на сериозна конкуренция. За първи път от доста години ние имахме проблеми да сформираме състав, защото разполагаме с много добри деца в тази възраст. При положения от тях огромен труд аз бях убеден, че ще постигнем нещо. За повечето от тях това беше първо голямо състезание, липсва им опит и напрежението им дойде в повече, особено последния ден. Не взеха медали на финалите само заради липсата на опит", каза Танкушев.

Теодор Трифонов тази година преминава във възраст мъже и вече от две седмици се подготвя с националите на базата на "Раковски".

"За мен това беше трето и последно европейско първенство при младежите. В многобоя допуснах грешки на халки и останах пети, пети съм и на успоредка. Мисля, че съм готов за преминаването при мъжете. По-трудно ще ми бъде с физическата подготовка, защото съчетанията на халки и успоредка се усложняват вече", каза Трифонов, който е от Търговище.
В неговия град залата е малка и помещава два клуба от спортна гимнастика, един по художествена гимнастика и един по скокове на батут.

"Залата е малка, тренираме по график. Но не мога да тренирам на земя например и често се пазим от бухалките или от някоя топка. Скоро й направиха ремонт и поне има отопление", каза още гимнастикът.

Красимир Дунев заяви, че в зала "Раковски" условията за подготовка за "уникални", но в другите зали не е така. В Пловдив например има хубава зала, но в момента там температурата е 8 градуса.

Дунев отново призова за актуализиране на Наредбите на Министерството на спорта за премиите, тъй като младежите и девойките не получават финансови бонуси, а при тях конкуренцията е дори по-голяма.

"Бюджетът на федерацията е същият от миналата година. Надявам се на успехи на европейското първенство и на олимпийските игри от Дейвид Хъдълстоун, който има квота за Токио. Надявам се и на втора квота от Йордан Александров. Парите за клубовете са двойно по-големи тази година, което е похвално, защото има клубове, които изнемогват. Но на федерациите парите са същите", коментира Дунев.

Милко Танкушев разкри, че има проблеми с подготовката на Димитър Димитров, който има много сериозен потенциал на прескок и земна гимнастика. Той се подготвя в Благоевград и не може да бъде привлечен в София поради липса на средства. Мъжете завършиха пети отборно на европейското първенство в Мерсин, но за тях няма премия от Министерството на спорта.
"Искаме да го запазим за спорта. Той има потенциал на прескок и земя, но няма средства за финансиране на подготовката му в София", каза Танкушев.

Йордан Александров в момента е в САЩ, но се очаква да се върне в България в средата на февруари, а Дейвид Хъдълстоун вече е възстановен от контузия на врата.


Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Gong.bg. Можете да го изтеглите от Google Play, App Store и AppGallery.