Европейската шампионка и вицешампионка на троен скок Габриела Петрова днес получи наградата си за спортист на месец август.

На церемонията присъстваха личният ѝ треньор Атанас Атанасов и нейният мениджър Веница Атанасова. В анкетата на Пресклуб „България“ атлетката получи 10 гласа от медиите след като завоюва сребърните медали на турнира от Диамантената лига в Монако и на турнира „PAAVO NURMI GAMES“ във Финландия.

На второ място с 8 гласа е Цанко Цанков, който постави нов световен рекорд на 12-часово непрекъснато плуване. Трети е пилотът Мартин Чой, който допринесе значително за успеха на отбора му в най-трудното състезание на мотописта в света „24 часа на Льо Ман“. Четвъртото място е за шампионката в многобоя при жените на държавното първенство по художествена гимнастика Боряна Калейн.

Габриела завоюва и две шампионски титли на току-що завършилата Балканиада в Клуж, Румъния – и на троен, и на дълъг скок. Този сезон тя има златен медал и на турнира в Гърция, както и историческо постижение за нейния клуб „Локомотив Пловдив“ на държавното първенство – шампионска титла отборно жени в щафетата 4х100 м.

Атлетката сподели емоциите си от Балканиадата и подчерта, че двойният ѝ успех не е изненадващ, защото първите стъпки в царицата на спортовете е направила в дисциплината скок дължина. Освен това има примери в световната атлетика на състезатели, които съчетават двата вида скок.

Треньорът Атанасов изрази не просто задоволство от добрия сезон на Габриела, но се възхити от нейната воля и силен характер.

„Имаше много атлети, които изобщо не стартираха този сезон. Габи намери сили да извлече най-доброто от тази луда година“, описа картината специалистът Атанас Атанасов, след като светът беше връхлетян от коварния вирус COVID-19.

"По време на пълната изолация Габи тренираше в апартамент, по стълбите, но не се предаде", продължи треньорът.

„Тя е човек, който попива това, което ѝ кажа и го прави по възможно най-бързия начин“, каза още опитният наставник.

Заради продължаващата пандемия и усложнената обстановка в света, треньорът не може да планира подготовката за период по-дълъг от месец напред, затова няма предвидени лагери към момента преди зимния състезателен сезон, който трябва за започне в края на януари.

До края на септември Атанасов е дал почивка на Габи, а от 1 октомври ще започнат тренировки.

"Важно е да няма претоварване и оттам риск от контузии, както и да се поддържа позитивна психологическа нагласа у състезателя", поясни специалистът.