Бившият португалски футболен национал Антонио Алберто Бастос Пимпарел или както е известен – Бето, предизвика огромен интерес в зала “Маестро Георги Атанасов” в Пазарджик. Съботният ден предложи страхотна фен среща на португалеца с деца и младежи от спортните клубове в Пазарджик и региона.

Както е известно, Бето е в Пазарджик по покана на Асоциация "Докосни дъгата", Община Пазарджик и Сдружение "Младежки спортен клуб Пазарджик спортува" и участва в поредица от инициативи и събития. Едно от тях бе именно среща с млади спортисти, които имаха възможност от първо лице да му зададат въпроси, да се снимат с него, както и да си вземат личен автограф.

Началото на срещата бе съпътствано с бурни аплодисменти и скандиране на името на Бето от присъстващите спортисти, след което буквално бе обсипан с десетки въпроси. Децата и младежите се интересуваха от абсолютно всичко, свързано с успешната кариера на португалеца.

Един от най-често задаваните въпроси бе: “Меси или Роналдо”, на което Бето отговори: Аз съм от хората, който работи изключително много и харесвам именно тези хора. В това се крие и отговорът – предпочитам Кристиано, защото Меси е роден талант, докато Роналдо постигна успехите си, благодарение на много труд. Но аз не обичам да сравнявам хората, аз съм късметлия, че играх в тяхното време в продължение на много години.”

Бето разказа и за старта на футболната си кариера: “Като малък на първата ми тренировка аз не бях вратар, а дясно крило. Умеех да боравя с топката, но бях нисък и по-пълен. Треньорът ми каза

– ти трябва да можеш да тичаш, а ти не можеш да тичаш. Щом е така, отивай на вратата. И така повече от 30 години бях вратар.”

На въпрос, кой е бил неговият идол, Бето отговори: “Нямах идол, но имах добри примери и един от тях е Джанлуиджи Буфон. Аз исках да го направя по моя начин, да бъда себе си. Вижте, в края на деня, всеки един от нас и вас, се прибира вкъщи и всеки един е различен. Няма двама еднакви вратари, нито еднакви хора...”

Португалецът сподели и някои лични преживявания от живота си. Неприятен момент е, свързан със смъртта на баща му: “В деня, в който подписах договор с един от клубовете ми, почина баща ми. За мен това бе ужасен шок, защото баща ми беше моят герой. След смъртта му трябваше да избера – дали да продължа да следвам мечтите си, или да падна на дъното. Избрах да продължа да преследвам мечтите си.”

Докосни Дъгата
14 снимки

Бето говори още за дисциплината, която се изисква, за да бъдат постигани успехи – независимо в коя сфера на живота. Както и посъветва младите си наследници във футбола: “Училището е много важно, защото не всички от вас ще играят в Реал Мадрид или Манчестър Юнайтед. Училището е План Б, а вие винаги трябва да имате план Б.

Най-важното, което искам да знаете - независимо дали става въпрос за спорт, рисуване, музика, художествена гимнастика, вие трябва да имате страст към това нещо. Не можем да загубим страстта от играта, ако говорим конкретно за футбола. Трябва ни страст, трябва да играем на улицата без телефони и социални мрежи. Играйте заедно, наслаждавайте се на играта, има време да комуникирате в социалните мрежи.”

Срещата завърши с много снимки и автографи, които Бето раздаде на присъстващите. Той е участник на три световни първенства (2010, 2014, 2018), едно европейско първенство (2012), печели 2 пъти Лига Европа със Севиля, 1 път турнира Купа

на Нациите с Португалия, има шампионски титли с Порто в Португалия и Клуж в Румъния.

Бето бе специален гост на тържественото честване на Трети март в Пазарджик, а след това направи първа копка за засаждане на растение в “Градините на света” в парк-остров „Свобода” заедно с кмета Тодор Попов. След това вратарят посети футболния Хебър, както и някои от спортните обекти в града.