Отборът на Европа спечели легендарната отборна голф надпревара Райдър Къп, след като победи тима на САЩ със 17½-10½ на „Льо Голф Насионал“ в Париж.

Европейците бяха определяни за аутсайдер преди началото на тридневния турнир, заради изключително силните имена в американския тим, но и през трите дена възпитаниците на капитана Томас Бьорн демонстрираха страхотна игра, за да стигнат да заслужен и убедителен успех. След като взе първите два дена с 5-3, Европа имаше солиден аванс в началото на последния ден, в който се играят 12 сингъла.

30 снимки

Нещата обаче не започнаха добре за Европа, след като в първия сингъл Рори Макилрой направи груба грешка на последната 18-та дупка, за да позволи на Джъстин Томас да измъкне мача с 1 точка, а скоро след това резултатът вече беше 10½-9½ след победите на Уеб Симпсън и Тони Финау. Европейците обаче стабилизираха ситуацията с трудни победи на Иън Поултър над Дъстин Джонсън и Джон Рам над Тайгър Удс. Убедителната победа с пет точки разлика на Торбьорн Олесен над неузнаваемия днес Джордан Спийт означаваше, че Европа има нужда от само още една точка, за да стигне до заветните 14½ и тя логично бе донесена от лидера и най-добър състезател на тима Франческо Молинари, който се наложи над Фил Микелсън, преди да бъде понесен на ръце от фенове и съотборниците си.

По този начин Европа запази честта си и не позволи на САЩ да стигне до първа победа на Стария континент от 25 години насам, а моментът бе много специален и за ветерана Серхио Гарсия. Експертите поставяха под въпрос избора на Бьорн да вземе испанеца като капитански избор, но Гарсия доказа класата си и след победата над Рики Фаулър този следобед се превърна в голфъра, спечелил най-много точки в цялата история на Райдър Къп – 25½, задминавайки с половин точка легендата сър Ник Фалдо.

Райдър Къп 2020 ще се проведе в Хейвън, Уисконсин.