Третият монумент за колоездачния сезон Париж-Рубе ни предложи всичко, което може да очакваме от една павирана класика. Имаше епични битки, падания, лош късмет за големи фаворити, а победителят не бе изненада за фенове и специалисти. След 256.6 километра, Матийо ван дер Пул вдигна победоносно ръце в Рубе, печелейки може би най-трудното състезание през сезона, седмица, след като стана втори в друг от монументите – Обиколката на Фландрия.

Състезанието започна с високо темпо и около 90 километра не се обособи откъснала се група. Всички колоездачи караха заедно, а различни отбори задаваха високоскоростно темпо в челото. Все пак, трима успяха да избягат напред, но така и не събраха достатъчна преднина, за да са някакъв фактор в надпреварата. Това бе поради факта, че още от първия павиран сектор, 160 километра преди финала, темпото бе високо. Всеки отбор се бореше за предна позиция и това доведе до много проблеми.

Имаше няколко падания, като Петер Саган бе замесен в едно от тях. Трикратният световен шампион приключи с участието си, а с него напуснаха и съотборниците му Даниел Ос и Мачиеч Боднар. Каспер Асгрен, друг от фаворитите, спука гума и изостана, тъй като по тесния павиран сектор нямаше как кола на Куикстеп да стигне до колоездача и бързо да замени каплата му. „Вълчата глутница“, както наричат Куикстеп, претърпя сериозно падение. Друг от лидерите им, Флориан Сенешал, също спука гума малко след датския си съотборник и загуби шанс да се бори за нещо повече.

бта
8 снимки

Давиде Балерини пък бе замесен в падане, причинено от колоездач на Инеос. Това бе Джошуа Тарлинг, който само на 19 години стана най-младият участник в Париж-Рубе в последните 86 години. Той събори и съотборника си Люк Роу. За жалост на младока, той спука на два пъти гума след това и изпусна времевия лимит с шест минути, като така не завърши официално „Ада на Севера“.

Йъмбо-Висма с Ван Аерт, Кристоф Лапорт и Дилан ван Барле поеха лидерството в групата, а преди първия сектор с пет звезди за трудност, те направиха решителен ход, в който Лапорт и Вут ван Аерт заминаха напред с малка група. В нея бяха още Матийо ван дер Пул, Филипо Гана, Щефан Кюнг, Яспер Филипсен, Джон Дегенколб и Мадс Педерсен. Като някои от изброените се включиха в по-късен етап. Всичко изглеждаше страхотно за Йъмбо, докато Кристоф Лапорт не спука гума и изостави Ван Аерт сам. На един от последните трудни сектори с павета, Джон Дегенколб бе съборен от съотборниците в Алпецин – Ван дер Пул и Филипсен, след като вторият затвори нидерландеца и Дегенколб, рязко сменяйки посоката си. Само германецът се озова на земята. Вут ван Аерт използва този момент и ускори, но Ван дер Пул го застигна.

16 километра преди финала лошият късмет удари и белгиеца. Той спука гума и така не успя да последва Матийо ван дер Пул, който със индивидуална езда стигна до Рубе и триумфира в монумента. Това е втора победа в такова състезание тази година, след като спечели и първият монумент за сезона – Милано-Санремо. Зад него пристигна дуото Ван Аерт и Яспер Филипсен, като съотборника на Ван дер Пул успя да излъже Ван Аерт в спринта и така донесе първо и второ място на Алпецин. Четвърти пък завърши Мадс Педерсен. 32-годишният Дегенколб, който бе в невероятна форма, завърши едва седми след падането си. Съвсем нормално германецът бе емоционална развалина след края на състезанието, тъй като в него остана чувството, че е възможно нещо повече. Това бе един от редките му шансове да повтори успеха си от 2015-а година, когато спечели класиката.