Олимпийските игри са най-значимият форум в кариерата на всеки спортист. Участието в надпреварата под петте преплетени кръга носи престиж и авторитет, а спечелването на медал винаги е възприемано като върхово постижение.

Историята на Летните олимпийски игри е изключително богата. Тя помни възходи, небивали триумфи, падения, но също така и бойкоти. Бойкоти, в които са вплетени тънките, но същевременно ярки нишки на политиката.

21 март е сред знаковите дати в календара на Игрите, а причината се корени именно в решението на Съединените американски щати да откаже участие в най-мащабната спортна надпревара на планетата през 1980 година. Причината? САЩ не одобрява нахлуването на СССР в Афганистан в края на 1979 година, а президентът Джими Картър поставя ултиматум съветските войски да се изтеглят, в противен случай страната ще бойкотира Летните олимпийски игри в Москва. Руските ръководители не се трогват от заплахата и така на 21 март 1980 година американският държавен глава обявява бойкот на Игрите. САЩ не е единствената държава, която отказва участие. Общо 65 страни не изпращат атлети в Москва.

Разбира се, ответната реакция не закъснява. 4 години по-късно, на следващите Олимпийски игри в Лос Анджелис, СССР и въобще страните от Източния блок плащат същата монета.

Така или иначе само 80 нации мерят сили помежду си по време на състезанията в Москва. Част от тях, независимо, че се включват в съревнованията, намират своя начин за протест. На церемонията по откриването вместо с националните си знамена, спортисти от различни държави дефилират с олимпийския флаг.

България участва на ХХII Олимпийските игри през 1980 година, които се провеждат от 19 юли до 3 август. Нашите олимпийци спечелват 41 медала, от които 8 златни, 16 сребърни и 17 бронзови. Това постижение извежда страната ни до третата позиция в крайното класиране. Лидер по отличия е СССР (195 медала). На второто място се нарежда Германската демократична република (126 медала).