Сребърната медалистка на 100 метра от Доха 2019 Дина Ашър-Смит (Великобритания) беше най-бърза в сериите на спринта при жените на Световното първенство в Юджийн (САЩ).

Британката записа 10.84 секунди, което е нейно най-добро постижение за сезона.

"Имах няколко много талантливи спринтьорки в моята серия, така че трябваше да изпълня целта си си, но и да се пестя малко. Не мислех за времето, но съм щастлива, че бях най-бърза. Трябва да се възстановя, за да бягам бързо утре. В тази ситуация просто трябва да мислиш за победата, без значение колко е времето", каза Ашър-Смит, шампионка на 200 метра от Доха.

Трите представителки на Ямайка Илейн Томпсън-Хера, Шели-Ан Фрейзър-Прайс и Шерика Джаксън също преминаха сериите на 100 метра.

Близо година, откакто направи второто най-бързо бягане на 100 метра за всички времена на "Хейуърд Фийлд", двукратната олимпийска шампионка в спринта Томпсън-Хера спечели своята серия с 11.15 секунди, намалявайки темпото след 60-е метра.

Фрейзър-Прайс, която е с най-доброто време в света за годината, също запази енергията си, като спечели с 10.87, докато Джаксън, която взе и трите места на подиума на Олимпиадата в Токио, победи в своята серия с 11.02.

"Първият старт обикновено е един от най-трудните, защото искате да сте сигурни, че всичко работи добре и отговаряте на изискванията. Исках да се класирам възможно най-лесно", каза Фрейзър-Прайс.

Зоуи Хобс от Нова Зеландия направи национален рекорд от 11.08 секунди, ден след като сънародникът й Едуард Осей-Нкетия подобри националния рекорд на баща си при мъжете с 10.08 секунди.