Денят на ограбената олимпийска история – така ще бъде запомнен 17 февруари 2012 година. Тогава двама маскирани мъже с качулки и камуфлажни дрехи нахлуват в Олимпийския музей, намиращ се в Олимпия и обират около 70 експоната. Новината за грабежа за часове обикаля водещите световни медии.

Неприятният инцидент се случва около 7.30 часа в петък. Крадците били пресрещнати от служителка на музея, която след като отказала да ги пусне, била вързана. След това мъжете влезли вътре. С чукове счупили витрините и отнесли различни ценности, свързани с историята на най-престижната спортна надпревара на планетата. 

По-късно компетентни лица разкриват, че откраднатите експонати са на по над 3000 години, което на практика ги прави безценни. Случилото се пък принуждава министъра на културата на Гърция Павлос Геруланос да подаде оставка, тъй като това се явява втора голяма музейна кражба в рамките на няколко месеца.

През ноември същата година трима души са арестувани при опит да продадат халка в хотел в Патра. В последствие седем души биват осъдени заради наглия грабеж. Медиите информират, че ще сред тях са и двама българи.