Нидерландската суперзвезда в колоезденето Матийо ван дер Пул продължава да пише история, след като триумфира в първия монумент от сезона Милано-Санремо. И то след една страховита атака на върха на финалното изкачване Поджо, където Тадей Погачар първи предприе офанзивни действия. Нидерландецът обаче го последва, а след това разгърна и своята контраатака. Матийо ван дер Пул се оказа недостижим и пресече първи финалната линия. Успехът му идва след едно по-тихо начало на сезона и без други победи, с които да е загатнал за чудесната си форма. Като че ли обаче внукът на легендарния Раймон Полидор дори не се влияе от формата си.

Преди Милано-Санремо той взе участие в Тирено-Адриатико, където най-вече работеше за Яспер Филипсен - спринтьорът на „Алпецин“. Затова и много специалисти не го слагаха в сметките за първата голяма класика през настоящия сезон в колоезденето. За пореден път обаче Ван дер Пул показа чудовищният си характер, чрез който е взимал най-големите си победи. Точно така, най-силното оръжие на нидерландеца е неговия манталитет и желанието му за победа. Разбира се, краката също са важни, но не за първи път виждаме, че когато Ван дер Пул си постави цел, то той я постига каквото и да му коства. По подобие той триумфира във втория етап на Тур дьо Франс през 2021-а година, когато бе поставил за цел да облече жълтата фланелка за лидер в състезанието. И успя. С повече от една атака в много сложен и хълмист етап той разкъса групата далеч преди финала, а накрая финишира не пред кого да е, а пред Тадей Погачар, който по-късно спечели Обиколката на Франция.

бта
15 снимки

Същото се случи и на Световното по колокрос, дисциплината специалитет на Матю ван дер Пул, която му даде път и към голямото шосейно колоездене, въпреки че предвид тестото, от което е замесен, той винаги е бил орисан за големи успехи на шосето. През 2021-а година нидерландецът разпиля конкуренцията и в трудната класика Страде Бианке през март като преди нея имаше едва три състезателни дни.

Сякаш Матийо ван дер Пул може просто да превключи режима и да се превърне в „чудовище“ на шосето, което да не остави шансове на конкурентите си и да се раздаде на максимума в рамките на пет или шест часа. Психиката и мисленето на голям победител са ключови за всеки колоездач. Чистата лудост и готовност на всичко обаче са типични само за шепа колоездачи като Еди „Канибала“ Меркс. Матю ван дер Пул определено попада в това число със своята непредсказуемост, брутална сила и експлозивност, както и несломимият дух и манталитет на победител.