Основната цел пред състезателите е място в топ 17 на многобоя на европейското първенство по спортна гимнастика в Полша. Това обявиха от ръководството на БФГимнастика на пресконференция преди континенталния шампионат.

България ще участва с петима състезатели. При мъжете ще стартират Йордан Александров, Дейвид Хъдълстон и Исус Маринов, а при жените - Рая Ранчова и американката с български корени Лени Медсън.
Европейското първенство ще се проведе от 10 до 14 април в Шчечин. Българският отбор ще отпътува за Полша на 7 април.

Медсън ще направи дебют за българския отбор. Тя трябваше да участва миналата година на световното първенство в Катар, но отпадна в последния момент заради контузия на глезена. Американката ще пътува директно от САЩ за Полша.

Йордан Александров, който живее и тренира в САЩ, вече от седмица се подготвя в София.

"Подготовката премина добре, всички са сравнително здрави. Важно за нас състезание, проверка преди световното първенство в Щутгарт, на което ще се раздават квоти за олимпийските игри в Токио 2020. Разчитаме на добро класиране в многобоя и на финал на Исус Маринов на халки. Многобой ще играят Йордан Александров и Дейвид Хъдълстон, а място в топ 17 дава квота за европейските игри в Минск (Беларус)", каза легендата на българската спортна гимнастика Йордан Йовчев.

"Това ще бъде първото международно състезание за нашите гимнастици тази година. Подготовката премина много добре, в неделя пътуваме за Полша. Очертава се много силно европейско първенство. Главната цел е финал в многобоя, а първите 17 печелят квоти за европейските игри в Минск. След континенталното първенство ни предстоят участия на Световни купи в Осиек (Хърватия), Мерсин (Турция), евентуално в Унгария, а основната ни цел е световното първенство през октомври в Германия", каза президентът на БФГимнастика Красимир Дунев.

Старши треньорът на националния отбор Милко Танкушев заяви, че тази година състезателите тръгват много по-добре подготвени, защото на този етап нямат сериозни контузии.

Националът Димитър Димитров ще пропусне първенството в Полша, тъй като ми предстои операция заради разкъсани връзки на глезена. Миналата година в Глазгоу той беше финалист на прескок и зае седмо място.

Състезателите заявиха, че очакват да изиграят чисто съчетанията си в Полша и да се представят достойно.

"Подготовката премина на ниво, всеки ден в залата даваме всичко от себе си. Очаквам на европейското първенство за изиграя всичко нормално, без падания", каза 18-годишният Дейвид Хъдълстон.

"От една седмица съм в София, подготовката в САЩ премина добре. Надявам се да се представя добре на състезанието", заяви Йордан Александров.

"Аз лично ще играе само халки. Ще се концентрирам върху съчетанието. Искам да го направя на ниво, най-вече приземяването", каза Исус Маринов. Той добави, че Йордан Йовчев и Красимир Дунев са всеки ден в залата, за да им помагат, а за състезателите е страхотно, че тренират с идолите си.

"За първи път играя при жените тази година и за първи път ще участвам на европейско първенство. Надявам се да си изиграя съчетанията без грешка", каза Рая Ранчова, която стана шампионка на България в многобоя.

Йордан Йовчев коментира и очакванията за представянето на шампионата. "Винаги е добре, когато има финал. Лени Медсън има изключително сложна програма. Исус Маринов има силно като трудност съчетания на халки и ако го изпълни на върха на възможностите си, може да влезе на финал. Йордан Александров и Дейвид Хъдълстон имат шанс за място в топ 17 в многобоя. Нашата крайна цел е да имаме участник на олимпийските игри в Токио 2020 и имаме голям шанс да го постигнем, ако опазим състезателите здрави, защото гимнастиката е изключително травматичен спорт. В Полша финал в многобоя ще бъде бъде голям успех за нас. Конкуренцията е голяма - Англия, Русия, Франция, Украйна и други. Но ние най-вече се борим със себе си. Не се борим за медали, а за квота за олимпийските игри в Токио. Излизаме с най-доброто, с което разполагаме. Състезателите имат трудни и добри съчетания, трябва само да ги изиграят. Като цяло се движим в правилната посока, но ни трябва още", добави Йовчев.

Една от най-добрите състезателки в последните години Ралица Милева няма да участва на шампионата в Полша, но има желание да стартира на световното първенство в Щутгарт и да се бори за квота за олимпиадата в Токио 2020. /БТА