На 10-ти юли от едно от най-горещите места на планетата българският ултрамаратонец Краси Георгиев ще започне изключително тежък 434-километров пробег.

След като беше избран за участник в ултрамаратона "Бадуотър" (216 км) в Долината на смъртта, той обяви още по-амбициозен свой проект - да направи състезанието двойно. Плановете на Краси са да приключи успешно известното като "най-трудното състезание в света", след което да се върне отново с бягане на обратно: "След като завърша състезанието смятам да впрегна специална количка с провизии зад себе си и от финала да се върна към старта. В количката ще нося всичко необходимо за пробега - храна, вода, медикаменти. Целта ми е да направя връщането абсолютно автономно - без каквато и да е външна подкрепа. Пътят ми към старта ще бъде още по-тежък и защото ще трябва да се изправя пред високия 4417 метра връх Уитни в пустинята Мохова, да го изкача и да сляза от него. Основната движеща сила за изправянето ми пред подобно предизвикателство е любопитството дали ще се справя, примесено с малко мазохизъм и голяма доза от тръпката да се опиташ да направиш невъзможното."

Подобно предизвикателство не е изпълнявано от никой досега в 40-годишната история на "Бадуотър". Освен с тези свои планове Краси е пръв и в още нещо - той е единственият българин до момента преминал през тежката селекция за участие в състезанието. За тазгодишното издание са одобрени едва 100 ултрамаратонци от над 1000 кандидатствали. Освен от България участници има и от още 18 държави, сред които Аржентина (3), Австралия (2), Бразилия (5), Кайманови острови (1), Колумбия (1), Франция (1), Германия (3), Унгария (1), Италия (2), Япония (4), Йордания (2), Финландия (3), Обединеното кралство (2), САЩ (62). В горещата надпревара ще се включат 69 мъже и рекордният брой от 31 жени. Най-младите участници са на 28 години (Марсия Джоу от Хонг Конг и Джеърд Фетлероф от САЩ). Най-възрастният е 61-годишна дама от Тексас, САЩ. Общата средна възраст на състезателите е 47 години.

Стартовата линия на "Бадуотър" се намира в Долината на смъртта и е в най-ниската точка на Северна Америка - 85 м под морското равнище. Състезанието преминава през три планински вериги и завършва в планината Уитни на 2530 м. За да завършат успешно състезателите, трябва да бягат през места с имена като Дяволското царевично поле, Дяволското голф игрище, Поток в пещта, Поток от сол, Кийлър и Самотния бор.

Дневните температури в Долината на смъртта надвишават през лятото 50 градуса на сянка, каквато на практика почти липсва. Именно там е измерена най-високата температура в света за всички времена, откакто има измервания - 56.7 градуса по Целзий, при това именно на 10 юли 1913 г..

По време автономния си пробег Краси ще има със себе си тракер, който ще позволи на всеки, който се интересува от предизвикателството му да го проследи. Юбилейното 40-то издание на състезанието "Бадуотър" ще се проведе от 10-ти до 12-ти юли, веднага след което е планирано и автономното връщане на Краси към старта.

През цялото над 430-километрово бягане на едно от най-горещите места на планетата Краси ще бъде със специална диета. Основна част от менюто му по време на пробега ще се състои от суровите енергийни барчета Roobar. Целта е да се провери устойчивостта на "Roobar" в тези агресивно горещи условия, както и да се изпитат като източник на енергия при изключително натоварващи физиката предизвикателства. "Roobar" вече доказа свойствата си на едно от най-студените места на Земята - беше част от храната за експедицията на Дойчин Боянов на Атрактида. Сега е ред изпитанието да премине към разтопяващата горещина на "Бадуотър" в Долината на смъртта./БГНЕС