Ивет Горанова и Радослав Вакарелов са големите шампиони от Европейското първенство по карате за юноши и младежи до 21 години, което се провежда от 17 до 19 февруари в София.

След перфектна игра днес срещу Швейцария, Ивет заслужено грабна златния медал в дисциплина кумите, категория до 53 кг. Вчера Радослав Вакарелов също се окичи със злато на кумите в категория до 63 кг., а бронзов медалист на кумите до 57 кг. стана Мартин Златев.

Днес беше официалното откриване на Европейското първенство в зала „Арена Армеец“. За да открие първенството в София, пристигна г-н Антонио Еспинос, президент на Световната федерация карате, който отдаде заслужена благодарност на президента на Българска национална федерация карате г-н Алексей Петров и на организационния комитет за отличната подготовка на това мащабно мероприятие.

„Този шампионат е рекорд в историята на европейското карате, заради броя на участниците - над 1200. Именно тези състезатели са генерацията, която ще има възможността и честта да ни представи пред олимпийското семейство.“, каза г-н Алексей Петров по време на откриването.

Пред препълнените трибуни поздравителен адрес от Стефка Костадинова, председател на Български олимпийски комитет, изчете г-жа Йорданка Благоева, зам.-председател на БОК: „В момента участваме в историческо събитие - първото голямо младежко първенство, след като каратето е вече олимпийски спорт. Вие вече гледате към най-голямата мечта за всеки състезател, а именно Олимпийските игри.“.

Официалната част на откриването завърши с думите на служебния министър г-жа Даниела Дашева: “Спортът карате е уникално състезание на духовен баланс, съвършено спортно-техническо майсторство и двигателни качества. Споделям успеха на Световната федерация по карате и на всички радетели за бъдещето на този спорт, за включването му в програмата на Олимпийските игри в Токио през 2020 г.“.

Откриването завърши с парад на всички 50 страни-участници с националните им флагове и химна на Р. България.