България спечели сребърен медал на продължаващото в Ташкент (Узбекистан) Световно първенство за младежи до 20-годишна възраст. В категория 102 килограма първият ни представител в турнира Васил Маринов се нареди втори в двубоя и в двете движения и така откри сметката ни шампионата.

Българинът започна с успех на 165 кг в изхвърлянето, след това се справи и със 170 кг, а в третия си опит за малко не успя на 175 кг. Това го нареди втори в движението, на 5 кг след казахстанеца Рахат Бекболат, а спорът за златото се превърна в епична битка между двамата. В изтласкването Маринов първо вдигна 200 кг, докато азиатецът не успя на 202 кг. Изоставането от първото движение обаче наложи Васил да отиде на 208 кг, които се оказаха непосилни за него до края на състезанието. Същевременно Бекболат се събра и с успех на 202 кг. при второто си излизане на подиума си осигури златото. В крайна сметка победа с 377 кг. за казаха, сребро за Маринов с 370 кг. и бронз за грузинеца Заза Ломтадзи далеч назад с 351 кг.

Васил Маринов е представител на Клуб „100 войводи“ от Сливен с треньор Станимир Колев. На европейското за мъже миналия месец в Москва Маринов записа 167 килограма при изхвърлянето, след това изтласка 200 кг., получи шок на 208 кг., но в последния си опит се събра на същата тежест и така с двубой 375 кг. завърши шести в крайната подредба.

По-късно днес, от 17:00 часа българско време, в кат. до 109 кг. ще вдига и вторият ни представител на първенството Христо Христов. С него в Ташкент е и личният му треньор Живко Николов. Все още тийнейджър варненецът е европейски вицешампион за мъже от Москва през април, където само един килограм не му стигна за златото. Той грабна титлата при 20-годищните в Букурещ през 2019-та. Същата година спечели бронз на световното в изхвърлянето във Фиджи. През 2018 г. стана олимпийски вицешампион за младежи в Буенос Айрес и се върна със злато от европейското за юноши до 17 г. в Милано. Година по-рано стана шампион на континента в първенството до 17 г. в Прищина, а миналата пролет извоюва златото на предолимпийския турнир за Световната купа в Малта.