Министърът на младежта и спорта Радостин Василев и директорът на Агенцията за младежта и спорта на Република Северна Македония Наумче Мойсовски подписаха Меморандум за разбирателство в областта на младежта и спорта. Целта е да бъде създадена правно-нормативна рамка на двустранното сътрудничество, което да дава широка основа за взаимодействие в тези две сфери.

Министър Радостин Василев е категоричен, че Република Северна Македония е важен партньор за България в сферата на младежта и спорта, с потенциал за развитие и за конструктивно сътрудничество.

"Вече две години изминаха откакто двете страни нямат действащо споразумение за сътрудничество в областта на спорта. Два толкова близки народа трудно успяваха да достигнат до разбирателство и съм изключително горд, че подписваме този Меморандум за разбирателство само 3 месеца след първата ни среща", каза министърът на младежта и спорта Радостин Василев.

Според Меморандума ще бъде създадена постоянна съвместна работна група между България и Република Северна Македония, която ще включва представители на институционално ниво от двете държави. Тя ще заседава минимум два пъти годишно, като в състава на работната група ще се включат и представители на националните младежки съвети на двете страни.

Целта на документа е да бъде стартирана интензивна обмяна на добри практики за децентрализиране на младежката политика.

Една от задачите на двете държави ще бъде организирането на "Младежко изложение", в което неправителствени организации да имат възможността да представят своята дейност и проекти, по които работят с младите хора.

В сферата на спорта България и Република Северна Македония ще осъществяват обмяна на опит в управлението на спортните училища, в организирането на олимпийска подготовка за спортистите ни, в изграждането на спортна инфраструктура в масовия и училищния спорт. Ще бъде организиран и приятелски футболен мач между правителствата на двете страни.

Меморандумът е валиден до 2027 година, като срокът на действие ще бъде удължен автоматично с още пет години.