Четирима българи вдигнаха трофея във Втора сръбска лига (ВСЛ) и следващия сезон ще се борят в най – силното първенство по американски футбол на Балканите – сръбската „Суперлига“. Александър Щерионов, Александър Богданов, Костадин Филчев и Радослав Ташев, бивши играчи на най – добрия български отбор по американски футбол, този сезон защитаваха цветовете на „Черните стършели“ от Ягодина (Сърбия) и триумфираха във втората дивизия на западната ни съседка. Огромен принос за това „Стършелите” да завършат сезона без загуба имаха именно четиримата български играчи.

Любопитен факт е, че американският футбол е изключително силно развит в Сърбия, където има три дивизии, националният отбор на страната е на 15-то място в световната ранглиста и на 10-то в Европа. Що се отнася до клубно ниво, преди 7 дни миналогодишният шампион на Сърбия „Глиганите“ от Крагуевац спечели сребърни отличия в престижния турнир, организиран от Централната европейска футболна лига (CEFL).

Щерионов, който бе привлечен от „Стършелите“ като дефанзивен координатор, изгради и води най – добрата защита във ВСЛ тази година, като за петте изиграни мача отборът от Ягодина допусна едва 35 точки. Опитният лайнбекър, който доскоро беше главен треньор на Софийските „Мечки“, за пореден път доказа известната в този спорт максима, че „нападението печели мачове, но защитата печели шампионати“.

Мотивиран от желанието си да играе в най – високото ниво на Сърбия, лайнменът Александър Богданов направи един изключително силен сезон, както в защита така и в нападение. Игралият и в Англия Богданов се бореше на четири позиции в защита, нападение и във всяка от фазите на т.нар. „специални отбори“, като на всяка позиция се представи подобаващо.

Младите играчи – Костадин Филчев (21 г.) и Радослав Ташев (23 г.), доказаха на сръбските си връстници, че в България младежите се тренират и подготвят повече от добре. Филчев, който също както Боганов не излизаше от терена нито за миг и вземаше активно участие във всяка фаза на играта, показа на треньорите си, че е готов да играе на по – високо ниво.

За съжаление носителят на званието „най – полезен играч на 3-та сръбска лига за 2016 г.“, Радослав Ташев, не успя да разгърне потенциала си. След контузия във вторият мач от сезона, Ташев не успя да се възстанови и пропусна остатъка от сезона.

Българските играчи за трета поредна година се окичват със златото. През 2015 и 2016 бяха първенци на Трета сръбска лига със софийските „Мечки“, а през този сезон на ВЛС със „Стършелите“. Именно отборът на на Ягодина нанесе единствената загуба на Софийските „Мечки” за цели 4 години.

И така догодина ще видим българско участие в „Суперлигата“, където родните футболисти ще мерят сили с един от най – силните отбори на Балканите „Глиганите“ от Крагуевац и „Вълците“ от Белград.