Лука Бресел е най-новият член в най-престижния снукър “клуб” - този на световните шампиони. 28-годишният белгиец записа името си в историята на джентълменския спорт с триумф в “Крусибъл” с 18:15 над четирикратния шампион Марк Селби.

Суперлативите за Бресел не спираха през целия турнир, а пътят му към короната едва ли можеше да бъде начертан по-трудно - той трябваше да победи последователно Марк Уилямс, Рони О’Съливан и „Веселяка от Лестър“, които са трима от най-великите не само в шефилдския театър на мечтите, ами и изобщо в историята на снукъра.

В добавка към това атрактивният майстор на щеката от Белгия се нуждаеше от най-големия (буквално) обрат в “Крусибъл” - компенсирано девет фрейма изоставане срещу приятната изненада на турнира Съ Дзяхуей на полуфиналите.

Бресел е едва четвъртият световен шампион, който не е роден във Обединеното кралство и първият от т.нар. “Континентална Европа” - другите са канадецът Клиф Торнбърн, ирландецът Кен Дохърти и австралиецът Нийл Робъртсън.

Като добавка към магнитуда на постижението на Бресел идва фактът, че Селби изключително рядко губи изобщо финали на ранкинг ниво - досега „Веселяка от Лестър“ беше спечелил 19 от последните си 21, като единият от двата загубени беше в Shoot Out.

Самият Селби се постара да внесе интрига в решителната сесия от битката за трофея, защото изоставаше с 10:16, но имаше удобна маса да започне печеливша визита за 16:16. Грешките му обаче бяха наказани от Бресел, който бе възнаграден за усилията си през всичките 17 дни на Световното и записа повече от заслужено името си сред шампионите в “Крусибъл”.

Лука, който така или иначе постоянно обяснява за лежерния си подход към играта и начина на живот, може също толкова заслужено да се отдаде и на празнуване на най-забележителното постижение, за което един играч може да мечтае.

Походът му към трофея прилича на този на Джо Джонсън от 1986 година, когато той също няма предишни спечелени мачове в Шефилд, но успя да стигне до титлата след успех над Стив Дейвис във финала.