Човекът, който счупи стереотипите в бейзбола и не само

Джаки Робинсън е едно от най-знаковите имена в американския футбол. Неговото име може и да не е много популярно по нашите ширини, но това е човекът, който чупи стереотипите в бейзбола и постига изключително много за възприемането на тъмнокожите като равни с белите в САЩ.

Робинсън (роден на 31 януари 1919 и починал на 24 октомври 1972) е първият афроамериканец, който става професионален бейзболист в Мейджър Лийг Бейзбол.

И всички започва на днешния 15 април, но преди 70 години. На старта на сезон 1947 Робинсън е поставен като първи бейзмен за Бруклин Доджърс и 26-те хиляди зрители на "Ебетс Фийлд" в Ню Йорк виждат за първи път афроамериканец в игра в националната лига.

Като ученик Робинсън е изключително талантлив спортист и участва в няколко вида спорт като хрониките сочат, че бейзболът дори може да се счита като най-слабият му от всички. Талантът залага и на обучението като учи в университета в Лос Анджелис, където е част от отборите по бейзбол, баскетбол, американски футбол и лека атлетика.

След Втората световна война, където Робинсън се включва в американската войска, той получава предложение да играе бейзбол за отбора на Канзас Сити Мохархс от Негърската лига.

По това време отборите от Мейджър лигата вече се обръщат към лигата на чернокожите с идеята да привлекат таланти от нея. От Бруклин Доджърс изглеждат най-решени на тази стъпка и харесват Робинсън, въпреки че по това време в Негърската лига има и по-добри бейзболисти от него.

Той е привлечен едва след като дава обещание да не отговаря на расистките прояви, на които ще стане обект в последващите години. Голяма роля за договора има президентът на Доджърс Бренч Рики.

Така през 1946 Робинсън започва подготовка с отбора на Монреал Роялс от по-ниските дивизии, който е част от свързаните с Доджърс тимове. Мениджърът на Роялс Клей Хопър изобщо не иска Робинсън в отбора си, но Рики не му дава право на избор.

На 17 май 1946 Робинсън се превръща в първия тъмнокож, който играе срещу отбор от Мейджър лигата, правейки това в контрола срещу самите Доджърс.

След добрите му изяви през сезона, на следващата година, 6 дни преди старта на сезона, Доджърс вика Робинсън в отбора, за да се стигне до знаменития дебют на 15 април 1947, когато той е на 28 години.

Расизмът продължава дори в съблекалнята на Доджърс, но абсолютно хладнокръвно Робинсън издържа на всичко и в същото време демонстрира страхотни изяви на терена.

Оттам нататък всичко е история и една великолепна десетгодишна кариера за Доджърс. През 1947 Робинсън става Новобранец на годината, 6 поредни години между 1949 и 1954 е част от Мача на звездите, а през 1949 е избран за Най-полезен играч на лигата, превръщайки се в първия афроамериканец с тази награда. Той играе в 6 Световни серии и помага за титлата на Доджърс през 1955.

Робинсън слага край на близо 60-годишната сегресацията в бейзбола и помага за преодоляването на расизма в Америка. Той повлиява културата и помага много на Движението за човешките права. Робинсън е и първият тъмнокож телевизионен анализатор на Мейджър лигата и първият тъмнокож вицепрезидент на голяма американска корпорация. Той помага за създаването на Националната банка на свободата, афроамериканска финансова институация в Харлем, Ню Йорк.

Заради постиженията си посмъртно Робинсън получава Златния медал на конгреса и Президентския медал на свободата.

През 1997 година, Мейджър лигата по бейзбол изважда от употреба номер 42, носен от Робинсън, във всички отбори от лигата. Той е първият професионален атлет в който и да е спорт, който да получи такава чест. МТБ създава и ежегодна традиция, "Ден на Джаки Робинсън", в който всички играчи от всеки отбор носят номер 42.

профилна снимка

*Коментирай конкретната статия и използвай кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание!

 
На този ден в спорта

Други спортове