Президентът на Международния олимпийски комитет (МОК) Томас Бах се срещна с български олимпийски шампиони и  медалисти. Видният гост бе посрещнат на входа на Национална художествена галерия „Двореца“, където продължава уникалната  изложба с 91 живописни произведения от колекцията на легендарния борец  Боян Радев. Изложбата е посветена на 50-ата годишнина от спечелването на  златния олимпийски медал от Боян Радев в Мексико 1968.

Томас Бах се ръкува с всеки един от присъстващите легендарни български  спортисти, след което произнесе слово за връзката между спорта и  културата, и за ролята на олимпизма за съхраняване на духовните ценности.  След това германецът връчи сертификат за дарение в Олимпийския музей в  Лозана на Боян Радев, а от своя страна двукратният олимпийски шампион му подари нови творби от своята богата колекция, която по-късно лично представи из залите на президента на МОК.

С прочувствено приветствие към видния гост се обърна Мария Гроздева,  двукратна олимпийска шампионка по спортна стрелба. „За нас, стотиците  български олимпийски медалисти, за цялото олимпийско семейство на страната, за цялата спортна общественост, посещението на президента на  Международния олимпийски комитет Томас Бах в България е един голям  празник. В тази връзка днешната среща е историческа, защото тя кореспондира с новите приоритети в дейността на МОК, които поставят  спортистите в центъра на вниманието в олимпийското движение", започна Гроздева.

"За мен като олимпийски шампион е чест да поздравя на родна земя човека,  който променя олимпизма в съответствие с днешните предизвикателства и  изисквания на съвременния свят. Олимпийското движение се нуждаеше от  подобни реформи за да бъде в крак с интернет ерата, с модерните  технологии и със сложните реалности в геополитиката. Защото днес  олимпийските игри отново обединяват нациите, събарят стени и премахват граници", продължи Гроздева.

"Ние сме малка страна, но сме горди с многото си успехи в спорта и с това, че сме сред първите участници в съвременните Олимпийски игри в  Атина през 1896 г. Точно за това вярвам, че процесът на оптимизиране в МОК ще спомогне на държави като нашата да се възползват още по-пълноценно от възможностите на олимпизма, от принципите, духа и  идеите, завещани от Пиер Дьо Кубертен на поколенията. А именно -  олимпийските игри да създават мостове между нациите и поколенията и да  бъдат фестивали на обединени в различията си хора", добави Гроздева.

"От името на всички легендарни български спортисти, на заслужилите  треньори и деятели, от името на цялата спортна общност на България още  веднъж сърдечно благодарим за вниманието и високата чест да се срещнем  лично с президента на МОК у нас. Приемаме тази визита като положителна  оценка и признателност за дейността на Българския олимпийски комитет  през годините, но и като отговорност за бъдещата работа,“ каза още Мария  Гроздева.

Привечер Томас Бах бе официален гост на Световното първенство по  художествена гимнастика в зала Арена Армеец, където заедно със Стефка  Костадинова награди част от призьорките, след което имаше работна вечеря  с президента на Международната федерация по гимнастика (FIG) Моринари  Ватанабе.

Това е първа визита на Томас Бах в България в качеството му на президент  на Международния олимпийски комитет. В състава на делегацията са още г-н  Майкъл Ноел – директор „Връзки с медиите“ на МОК, г-жа Марина Барамиа –  директор „Протокол“ и личен асистент на президента, г-жа Памела Випонд –  зам.-директор „Връзки с НОК и Олимпийска солидарност“ и г-н Грег Мартин  – медиен координатор, а вечерта към тях се присъедини и г-н Кит  МакКонъл – спортен директор на МОК.

В съботния ден Томас Бах и придружаващите го лица ще посетят Световното  първенство по гребане в Пловдив.