В края на миналата седмица на скалите край село Пепелина, Русенско се събраха катерачи от цялата страна на 10-ата юбилейна катерачна среща. Целта на тези събития е да популяризират някой нов обект за катерене в страната, с което косвено се подпомага икономически и съответното най-близко населено място. Освен това, те са и държавни първенства по скално катерене. 
 
Тази година участваха близо 60 катерачи, като сред публиката имаше ветерани от Русенско - край с традиции в този спорт. Именно на скалите край Русе е използвано за първи път в България алпийското въже за катерене.
 
Маршрутите бяха подготвени от алпинистите и катерачи Николай Петков, Ивайло Радков - Фазата, Теодор Кисимов-Тео, Теодор Стойчев-Тонката, Венцислав Костов, Дойчин Боянов, Стефан Стоянов и Мартин Мартинов. Част от тях са от Русе и оказаха незаменима помощ в организацията на събитието, а разработването на туровете дава възможност катеренето в региона да продължи да се развива.
 
Класирането беше основано на брой точки, които всеки маршрут носи като степен на трудност, като участниците сами избираха колко и кои линии да преминават. Победиха Алекс Тоткова и Николай Русев - и двамата от Пловдив, и двамата - състезатели на клуба по катерене към НСА. На второ място се класираха Слав Киров - клуб “Алтиус”, София, и Юлия Керемедчиева - “Трапезица”, Велико Търново. Трети са Росен Руев - НСА, София, и Десислава Христова -“Планинец”, София.
 
Участниците събираха разделно отпадъците и оставиха скалите така, както ги завариха.


Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Gong.bg. Можете да го изтеглите от Google Play, App Store и AppGallery.