Служителите на „Адидас България“ се включиха в деветия благотворителен търг на Дарик радио, „Спортно шоу Гонг“ и Gong.bg. За да покрепят прекрасната кауза, която „Ники Кънчев шоу“ провежда за поредна година, от компанията дариха 5 комплекта с топки от Световните първенства по футбол, провели се от 1970 до 2010 година.

Всички средства събрани от тях ще подкрепят две каузи - недоносените деца и децата от аутистичния спектър.

От компанията приканват всички хора, които имат възможност да подкрепят двете каузите, дарявайки предмети или участвайки в търга.

Тази година търгът ще се проведе на 13-ти декември от 8:00 до 17:00 часа в ефира на Дарик радио. Всеки желаещ да се включи в благотворителната кауза ще може да го направи и в официалната страница на търга във Facebook.

В нашата галерия може да видите снимки на всяка една от топките, които ще бъдат част от Благотворителния търг през тази година.

Ето и малко информация за уникалните артикули, които от „Адидас България“ даряват:

1970 Telstar Mexico - първата в света черно-бяла футболна топка; изработена с 32 панела, представлява най-заоблената футболна топка за периода си. Световното първенство по футбол в Мексико е първото пряко излъчено по телевизията световно първенство; първата черно-бяла футболна топка прави впечатление със „цветовете си” по черно-белите телевизионни екрани. Telstar, достига до милиони къщи благодарение на телевизията и получава името си именно от положението си на Television Star; дори днес, основният дизайн на всички футболни топки винаги напомня на един Telstar. 

1974 Telstar Durlast -Топка направена специално за Световното първенство по футбол в Западна Германия. По дизайн тя много наподобява модела от 1970 година, но е добавен специален слой в горната част на кожата, който отблъсква водата и позволява игра дори в дъждовни условия.

1978 Tango Argentina/River Plate - всички футболни топки до 2002 г. са изработени, вдъхновени от дизайна на Tango. Tango получава названието официална футболна топка на Световното първенство по футбол през 1978 г. в Аржентина. Името на топката е вдъхновено от характерния танц за Аржентина, който е тангото.

1982 Tango Espana - Моделът от 1982 година е изработен с шевове устойчиви на вода и горна част на кожата, която я отблъсква изключително много. Всичкки топки през онези години са били правени с цел оптимизиране на игра именно по време на дъжд.

1986 Azteca Mexico - Това е първата топка от изкуствен материал, която ние правим за Световно първенсво по футбол. Дизайнът й е вдъхновен от мотивите на местното мексиканско население- Ацтеките.

1990 Etrusco Unico - Вдъхновена от Етруските живели по земите на Италия в годините преди Новата Ера, с дизайн. Върху топката могат да бъдат видяни и лъвски глави, които били един от основните символи на Етруските. Чисто от фунцкионална част, в топката за първи път е сложен допълнителен слой за омекотяване, намиращ се очно под най-горната й част.

1994 Questra- първата официална  hi-tech футболна топка, вдъхновена от космическите проучвания на САЩ. Дизайнът на топката е в чест на 25 години от мисията на Аполо 11. Думата Questra в буквален превод означава- „В търсене на звездите“.

1998 Tricolore- първата оцветена футболна топка; върху топката присъстват цветовете на знамето на Франция, както и характерният символ за тях- Петелът.

2002 Fevernova - различаващ се дизайн от този на Tango1978. Тя е изцяло цветна и е вдъхновена от Азиатската култура. Топката има три омекотяващи пласта, които позволяват по-добър контрол, удари и комфорт по време на игра с нея.

2006 Teamgeist- името произлиза от най-важното качество, от което има нужда всеки един отбор, който иска да спечели златната купа, а именно “Дух на екипност” “+Teamgeist” тиймгайст.

Това е първата топка за Световно Първенство, която правим без абсолютно никакви шефове. Проектът е изготвен, като бяха използвани традиционните цветове на националният футболен отбор на Германия – бяло и черно, както и златисто жълтия цвят на световната купа на ФИФА. Панелите, наподобяващи перки, символизират енергията и динамизма. Десените върху топката са покрити с прозрачен тънък слой, благодарение на който цветовете не избледняват много лесно, а топката запазва за дълъг период от време приятния си вид; уникалното постижение на +Teamgeist се дължи на революционната 14 панелна структура на топката; благодарение на този новаторски вид, броя на допирните точки на трите панела намалява с 60 %, а общата дължина на линиите на панелите намалява с над 15 %. (червените точки и линии). Намаляване на броя на точките на съединяване и на ъглите намалява и натиска и съпротивлението върху топката, като по този начин се предотвратява загубата на енергия в тези точки.                           

2010 Jabulani - Jabulani е топката за Световното първенство по футбол 2010; името "Jabulani" означава „празнувам, нося радост” на езика на етническата група Зулу; топката е направена от осем сферично моделирани панели и има текстурирана повърхност, предназначенa за подобряване на аеродинамиката. топката бе конструирана от осем (от 14 в Световната купа през 2006 г.) термично свързани, триизмерни панели; това след това е сферично оформена  от етилен-винил ацетат (EVA) и термопластични полиуретани (TPU); повърхността е текстурирана с жлебове, технология, разработена от adidas, наречена "Grip 'N' Groove, която има за цел да се подобри аеродинамиката на топката; дизайнът е получил значителна академична подкрепа, се разработва в партньорство с изследователи от Loughborough University, Великобритания топката има четири триъгълни елемента от дизайна на бял фон; числото 11 е видимо използвано, тъй като са използвани 11 различни цвята; символизиращи 11-те играчи в един футболен отбор, 11-те официални езици на Южна Африка, както и 11-те южноафрикански общности. Jabulani Ангола цветовете представляват жълто, червено и черно от знамето на домакините една оранжева версия е достъпна за зимни игри и жълта версия за игри на закрито цветовете със злато, наречени Jo'bulani е използвана за финала; това име е препратка към "Jo'Burg", общ псевдоним за Йоханесбург, означаващ "град на златото".