През изминалия уикенд А1 проведе тестване на предстоящата 5G мрежа по време на Aniventure comic con 2019 в Интер Експо Центъра. Това се случи чрез финалите на прочутите игри League of legends и Counter-Strike:GO.

За постигане на тази цел, компанията свърза общо 10 настолни компютъра през своята мрежа. Пет за единия отбор и пет за другия. Състезателите бяха водени от наставници, които следяха всеки техен ход и даваха тактическите си указания по време на надпреварата.  Counter-Strike изправи отбора Fate срещу Bpro, а победата извоюва синият тим.

Други игри, които бяха изпробвани са: Fortnite, FIFA, Clash Royale и Hearthstone.

През миналата година A1 обяви развитието на електронните спортове за свой приоритет за България и стартира свой гейминг шампионат. Тогава беше обявена схемата на първенството, която включва онлайн турнири през уикендите, офлайн турнири през цялата година и голям финал по време на Aniventure Comic Con, което на практика превръща състезанието в първата състезателна гейминг лига в България.

Top of Form

А1 бе първата телекомуникационна мрежа, която изпита 5G мрежата в България на своя собствена базова станция в страната. Комисията за регулиране на съобщенията предостави честотите на 1 юли тази година.

Те споделят, че геймингът е още едно от ключовите приложения на 5G мрежите, тъй като те осигуряват изключително ниско времезакъснение (latency) и висока скорост за предаване на данни, които са важни при игра.

Организаторите се похвалиха, че тази година двудневното събитие в София е събрало на едно място 29 хиляди посетители, които дойдоха от цялата страна и чужбина.

„5G ни дава възможност да променим начина, по който се забавляваме. Едно от приложенията е геймингът, където ниското времезакъснение го превръща в наистина мобилно забавление. Ултра надеждната комуникация с малко закъснение, която предлага 5G, ще промени изцяло и медицината с възможността за дистанционна диагностика и интервенции, транспорта с безопасното движение на автономните автомобили, както и управлението на големи промишлени съоръжения с помощта на индустриални роботи. Тестовете по време на Comic Con ще покажат не само какво е бъдещето на гейминга, но и ще ни осигурят важни данни, които ще ползваме за развитието на нашата 5G мрежа”, коментира Красимир Петров, директор „Конвергентна мрежа и услуги” в А1 България.