Вторият Международен и Държавен турнир по художествена гимнастика за купата на Санаторно-оздравителния комплекс „Камчия“ беше официално открит. В следващите дни „Камчия“ ще стане столица на красотата, грацията и таланта. Повече от 200 момичета на възраст от 6 до 18 години от България, Русия, Украйна, Словакия, Турция и Казахстан ще премерят спортно майсторство, ще обменят опит и ще създадат нови приятелства на територията на „Камчия“.

Състезанието е организирано от СОК „Камчия“, Спортен клуб по художествена гимнастика „Левски Илиана“ и „Левски Плюс“. Партньор на събитието е козметичната компания „Рефан България“.

Специално приветствие от името на Илиана Раева - председател на Българската федерация по художествена гимнастика поднесе Кристиана Генчева – главен експерт „Спортни дейности“ в Община Варна. В него се казва: „Използвам случая да изкажа своята благодарност на организаторите за усърдието, работата на високо професионално ниво и нестихващият им ентусиазъм. Надявам се, както винаги да продължавате да поддържате висок спортен дух, професионализъм и вдъхновение!“

От името на съдийската колегия, главният съдия на Турнира – Нина Алексиева, поздрави изпълнителният директор на Санаторно-оздравителния комплекс „Камчия“ Станка Шопова и екипа й за изключително високото ниво на провеждане на събитието. „С организирането на Турнира, Санаторно-оздравителният комплекс „Камчия“ за пореден път доказа, че е място, което открива и развива таланти, че е територия на красотата и приятелството. Надяваме се, че станалият традиционен Турнир по художествена гимнастика за Купата на СОК „Камчия“ ще стане едно от най-престижните международни спортни събития», се казва в поздравителния адрес.

Сред официалните гости на церемонията по откриването бяха Манол Чобанов – зам.-изпълнителен директор на СОК «Камчия», Емануил Манолов – кмет на община Аврен, Мария Чиприянова – почетен гражданин на Варна и председател на Спортен клуб «Чар–ДКЦ», доц. Антонио Антонов – изпълнителен директор на Българската федерация по хокей на трева, Евелина Янчева – директор на Спортното училище «Георги Бенковски» във Варна, космонавтът-изследовател Красимир Стоянов, актрисата и певица Грета Ганчева и известният български футболист и национал Божидар Искренов.

24 отбора излязоха на килима днес. Те бяха водени от учениците от Средното общообразователно училище «Юрий Гагарин» в «Камчия».

Веднага след откриването бяха раздадени и първите комплекти медали на най-малките гимнастички – 6-,7- и 8-годишните, в категории А и Б, които играха по-рано днес. Русия, Украйна и България си поделиха и специалните призове на турнира.

Днес състезанието продължава в съвременния многофункционален Спортен комплекс „Камчия“, построен и оборудван по олимпийски стандарти.