Приключи един страхотен уикенд за българската художествена гимнастика! Общо десет медала от двата турнира в латвийската столица Рига спечелиха нашите представителки, пише Фейсбук страницата на федерацията ни по художествена гимнастика в обобщаващ материал.

В неделя във финалите при жените нашите представителки спечелиха 4 медала - Катрин Тасева грабна златните медали във финалите на обръч и лента, а Ерика Зафирова се пребори за две бронзови отличия - на топка и бухалки.

Състезанието показа, че по новия правилник силите са почти изравнени, че всеки фаворит може да допусна грешка и да се случи всичко във всяко състезание.

На обръч Катрин игра много силно и получи оценка от 17.600, което я нареди безапелационно на най-високото място на почетната стълбичка, втора се класира Саломе Пажава от Грузия със 17.150 т, а трета - Влада Николченко от Украйна, която получи оценка от 17.050 т.

На топка за финалите се класира само Ерика Зафирова, която игра много умно и стабилно и спечели бронзовия медал с оценка от 16.650т.. Златото спечели Саломе Пашава от Грузия с оценка от 17.350 т, а среброто - Алина Харнаско от Беларус със 17,200 т.

На бухалки имахме две финалистки. Катрин допусна много груби грешки и изпускане на уред извън терена и остана на 7-мо място, а Ерика се хвърли изключително смело и не си спести нищо, което и донесе втория медал - бронз на бухалки. 

На лента всички допуснаха много грешки и Катрин се оказа с най-малко неточности и трудната композиция и оценката от 15.650 т,донесе втория златен медал. Втора се класира Алина Адилханова от Казахстан с оценка от 14.900 , а трета Юлия Евчик от Беалрус с оценка от 14.850.

Тук Ерика получи оценка от 14.100 и се нареди на 6-то място.

По-рано при девойките във финалите България взе три сребърни медала - два на Татяна Воложанина - на обръч и лента. Анна Келман спечели сребро на бухалки, а на топка Таня Воложанина спечели бронзов медал.

Вчера Катрин Тасева се класира 3-та , а Ерика Зафирова 5-та в многобоя, а при девойките отборно - Татяна и Анна спечелиха среброто за България.

Българският съдия на турнира при девойките Християна Тодорова сподели, че всички специалисти са останали много очаровани от представянето на българските момичета, много са харесали и Татяна, и Анна и отчитат голям напредък и при двете.