Българската федерация по шахмат и по-специално Силвио Данаилов имат амбициозната цел страната ни да вземе домакинството на Турнира на претендентите през месец октомври, научи Гонг. Мениджърът на 19-тия световен шампион и бос на Европейския шахматен съюз разкри, че повече не се планира провеждането на популярния през последните години турнир Мтел Мастърс, като надпреварата ще се преобразува в България Мастърс, но сега тази инициатива е на заден план.

„Мтел Мастърс едва ли ще има защото Мтел се отказаха да спонсорират турнира. Идеята ни е да направим България Мастърс с намиране на други спонсори, но е криза. През 2012-та обаче приоритетът ни няма да бъде България Мастърс, защото ще се опитаме да проведем през октомври Турнирът на претендентите, който е от 8 играча и това е единственият шанс Веско като домакин да получи зелена карта и да се включи в следващия цикъл. Ще направим всичко възможно нашата федерация да намерим спонсори за този турнир. Затова големият турнир Мтел мастърс, който ще преобразуваме в България Мастърс сега не ни е приоритет. Най-важен за нас е Турнирът на претендентите!”, обяви пред Гонг от Испания Силвио Данаилов.

От лична страна Данаилов не скри: „Не е лесно да се съвместяват доста длъжности като президент на Европейския шахматен съюз, мениджър на Веселин Топалов и Иван Чепаринов, но на никой не му е лесно. Хубаво е да имаш работа, да си зает, да се занимаваш с много неща, отколкото да нямаш работа. Не може да се оплакваме, на никой не му е лесно в днешно време и в тази криза. Човек трябва да се труди и да се бори. Пожелавам си 2012-та да бъде по-успешна, но преди всичко трябва да си пожелаем здраве защото без това нищо не можем да постигнем“.

Последните месеци и от както пое Европейския шахматен съюз Силвио Данаилов има амбициозната задача - въвеждането на програмата “Шах в училище” във всички страни членки на Европейския съюз. Той вече представи писмена декларация №50/2011 за въвеждане на програмата пред 100 евродепутати в Брюксел и се очаква нейното подписване, като ще бъде отворена до 15 март 2012. Необходими са 369 подписа (50% +1 от общия брой евродепутати), за да бъде официално приета в Европейския парламент. “Пожелавам си през 2012-та да се осъществи нашият проект „Шах в училище”. 369 депутати трябва да подпишат писмената декларация, който внесохме с Гари Каспаров и Слави Бинев. Ако това стане шахът става директива в 27-те страни членки на Европейския съюз. Благодаря на всички, които ни помагаха в тези проекти, седяха зад мен и работиха по този въпрос. Правя го защото шахът освен като спорт, има и много други страни, които хората не познават, той е съчетание от култура, образование, възпитание, наука, това са аспекти от шаха, които не са познати, а супер полезни. Освен това бях много заразен от американския опит защото в САЩ шахът в училищата е изключително популярен и резултатите са изключително добри - всички деца, които са се занимавали със шах в ранна детска възраст, след това са си повишили оценките по всички останали предмети. Там всички в цялата образователна система са възхитени от шаха в училище. За мен тази програма ще бъде изключително полезна. За мен образователната система като всяка такава се нуждае от ремонт и това е една много свежа идея и изцяло може да бъде положителна и за децата, и за цялото образование в Европа. 15 март 2012 година е срокът, в който трябва програмата да бъде подписана от 50%+1от депутатите в Европейския парламент, т.е. ни трябват ни минимално 369 подписа! Ако ги съберем, писмената декларация става директива в 27-те европейски страни. Събирането им за тези 3 месеца, които ни остават, не е лека задача, но ще се трудим и ще се борим както винаги!“, каза Данаилов.