„Единствената изненада в новината, че Лондон може да замести Рио като олимпийски домакин през 2016 г. е в това, че идва толкова късно”. Това обяви президентът на Международната организация на спортните журналисти (AIPS) Джани Мерло по повод появилите се коментари за подобна смяна.

Пръв въпросната версия лансира английският „Ивнинг Стандарт”, представяйки я като неофициални сондажи на МОК. От самата организация отрекоха информациите, но фитилът на „заменката” вече бе запален и породи порой от коментари. Те не са без основание, тъй като нещата в следващия олимпийски домакин – Рио са твърде тревожни като неспазване на предварително обявени графици за изграждане на олимпийските обекти и инфраструктурата за Игрите през 2016 година.

Вестникът изтъква следното сравнение на последните градове домакини: две години преди съответната олимпиада Атина бе готова на 40 процента, Лондон – на 60 %, а сега Рио – на 10 процента. При това положение мнозина се питат: Има ли МОК наистина план Б? И ако има – какво включва и къде ще бъде олимпиадата?

„До 2012 година имаше само един град, който винаги се спрягаше като готов да замести някой закъсал кандидат домакин – Сидни. Все още си спомняме проблемите в подготовката на Атина за 2004 г. и опасността гърците да не завършат навреме и в определения бюджет кампанията. Тогава австралийците обявиха, че няма проблем да заместят Атина дори в последния момент. Сега вече подобна готовност се приписва и на Лондон, макар все още всичко да е неофициално и в сферата на предположенията.” смята Мерло.

Везувий прати игрите в Англия преди 106 години

Лондон изглежда като един от най-вероятните варианти, макар и не така лесен. Градът организира последните игри през 2012 г. и логистично е готов да ги повтори без особени трусове. Повечето спортни обекти се използват, но трансформацията им ще глътне милиони, а олимпийското село вече е жилищен квартал на закупили апартаментите новодомци. Освен това Лондон вече е бил веднъж в ролята на спасител, когато през 1908 г. игрите трябваше да се в Рим, но две години по-рано изригва вулканът Везувий и италианското правителство отказва домакинството.

Сега „Ивнинг Стандарт” пусна духа от бутилката и докосна нерва. Самият президент на МОК Томас Бах вече предложи промени в системата за кандидатстване и определяне на бъдещите домакини, която да редуцира огромните разходи за строителство на съоръжения, които след игрите остават като ненужни и скъпо поддържани съоръжения.  

Мнозина не изключват въпросните коментари да се появяват и като едно предупреждение към Бразилия. Властите в Рио и Организационният комитет са далеч от нормалния график за завършване на съоръженията и са „най-изоставащият домакин”, според оценки на проверяващите от МОК. Слуховете за смяната на Рио с Лондон може и да не се окажат верни, но със сигурност идват точно навреме за да „стреснат” бавещите се домакини и да ги принудят да форсират нещата като наваксат графика. Всъщност, ако Игрите останат в Бразилия, това ще бъде най-добрият сценарий за МОК и световното олимпийско движение.