Звеното за почтеност в леката атлетика (AIU) и Британската атлетическа федерация (UKA) обявиха плановете си за мощна антидопингова програма на Световния шампионат по лека атлетика в Лондон, който ще се проведе от 4-13 август.

В сърцевината на програмата ще бъде събирането на повече от 600 кръвни проби преди първенството, с цел продължаване на изграждането на профили за биологичните паспорти на атлетите и откриване употребата на забранени вещества като човешки хормон на растежа. 

Още 600 теста на урина ще бъдат проведени на място на Олимпийския стадион в Лондон по време на състезанието, с които ще бъде търсена широка гама от вещества, включително еритропоетин (ЕРО) и стероиди. 

"Звеното за почтеност в леката атлетика обявява обширна антидопингова програма, базирана на проучвания за световните шампионати по лека атлетика. Ключова за тази програма е значителната работа, извършена от звеното и неговите партньори през десетте месеца предшестващи първенството, за да се гарантира, че атлетите които се състезават в Лондон, са част от сериозна програма за допингов контрол", заяви председателят на Звеното за почтеност в леката атлетика Дейвид Хауман.