Организирането на Световното първенство по футбол Мондиал 2014 може да се окаже ключът към придобиването на право за домакинство на Бразилия на Олимпийските игри през 2016-а година, съобщиха организаторите на представянето на кандидатурата на "кариоките" в Рио де Жанейро.

Голяма част от работата по строителството на обектите за Олимпийските игри ще бъде свършена по време на подготовката в Рио де Жанейро за световното първенство през 2014. Очаква се градът да похарчи едва 508 милиона американски долара за завършването на строежите, което е значително по-малко от 1,5-те милиарда долара за Лондон 2012.

Бразилия ще представи официално кандидатурата си на 11-и януари в центъра на Международния Олимпийски Комитет (МОК) в Лозана, а решението за домакинството ще бъде взето през 2009-а в Копенхаген. "Рио е фаворит", категоричен бе Серхио Кабрал, губернатор на щата Рио де Жанейро. Нито една южноамериканска държава не е организирала Олимпийски игри до момента. Някои бразилци обаче смятат, че Световното първенство по футбол ще бъде основна пречка на кандидатурата за Олимпиада.

"Единственото отрицателно нещо е многото спортни събития за кратък период от време, което може да бъде използвано срещу нас от съперниците ни. Реалността обаче е друга. Ще има възобновени телекомуникационни връзки и инфраструктура заради домакинството на Световното първенство по футбол", заяви кметът на Рио - Сезар Мая. Според Маркус Фрейре, водач на бразилската делегация на тазгодишните Игри в Пекин, основни конкуренти на Рио за 2016-а година са Мадрид и Чикаго. В процеса на подготовка за първенството на планетата по футбол стадионът "Маракана" и неговите спортни съоръжения ще бъдат реконструирани.